Борисов: България е най-богата в Европа на шистов газ

Според премиера обаче трябва да се намери безопасна технология за добив

Борисов: България е най-богата в Европа на шистов газ
България е най-богата в Европа на шистов газ. Надявам се да се намери безопасна технология за добив. Това заяви премиерът Бойко Борисов, пред членове на Американската търговска камара в България на среща, на която представи приоритетите на българското правителство през 2015 г., свързани с икономическия растеж, инвестициите и европейските оперативни програми.

Заедно с него присъствахаи министрите Божидар Лукарски, Теменужка Петкова, Томислав Дончев, съобщи БГНЕС.

Шистовият газ - сложихме мораториум, имаше много мощна кампания, пускаш новините, оттам една чешма и от нея излиза огън: едни лоши американци, които искат да ни надупчат земята, така започна по темата Борисов. Ние се съобразихме с обществените страхове, отчете той. Затова и на Джон Кери казах: тази тема днес не се коментира. Друг е въпросът, ако има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ. Какво би се случило, ако имаме такъв евтин добив, но никой досега не го повдига, коментира той. 

България плаща най-скъпия газ в Европа, два пъти по-скъп от Германия, продължи Борисов. Истински се надявам с това революционно развитие на технологиите да се намери технология, която да гарантира безопасен добив на шистов газ, увери той. Борисов е убеден, че при тези ниски цени САЩ са доказали ползите за себе си - бяха особено зле преди да започнат да добиват шистов газ, а сега не само произвеждат за себе си, но и политиката им е и за износ. Истински се надявам нашите съседи и партньори да не се възползват, каза той, имайки пред вид новите пътища на газа, които ни заобикалят.

Желанието ни е да не бъде наказана България, защото ако това се случи, значи не сте истински приятели на България, коментира той проектите в енергийната сфера на съседите ни. България не трябва да бъде наказана, а това зависи от нашите съседи, подчерта той. Иначе как ще обясняваме на българите - да ни падат проектите и в същото време други да се възползват, продължи той. Не е коректно, доказали сме се, че България е от най-добрите партньори и на САЩ и на ЕС. Но, погледна той и от другата страна. Българите обичат Русия и не трябва да се прави антируска политика, заяви премиерът. В същото време - ако сме им толкова мили да ни свалят цената на газта като на германците. Ще си отстояваме интереса, пък, ако трябва да паднем и още веднъж от власт, подчерта Борисов.

С огромни усилия над 100 хил. души вложители си изтеглиха парите от КТБ, отчете Борисов. Знаете, че фондовете за България бяха спрени и след идването на новото правителство те бяха размразени, посочи премиерът. Това стана с ясното съзнание, че на България трябва да се помогне, допълни той. На практика ние няма да загубим пари, освен времето - 2014 г. Последиците са тежки за финансовата система заради тежкия дълг, но ние трябва да направим това, което се изисква от нас. В съдебната система сме съгласни, че там всичко трябва да се променя. Видяхте вчера по телевизията как се избира председател на ВКС. Ще се въздържа от оценка - това е работа на съдебната система, но този път и двамата кандидати бяха безупречни, отчете премиерът.

България продължава да бъде най-атрактивната страна в ЕС в данъчно отношение, подчерта Борисов. Той се спря и на етапа на строителство на автомагистралите, на пътищата, на спортни зали, на метрото, на части от Околовръстното шосе, на завършването на завода за битови отпадъци и др. Това са 12-13-14 много големи обекта за стотици милиони с европейско финансиране, обърна внимание премиерът. Следим плана "Юнкер" и не съм против да се дават пари за неща, които променят облика и улесняват живота на хората, продължи той. Все повече се радвам на синхрона на работата на министрите, похвали се Борисов. Наблюдавам, че все по-добре работят като екипи и това ми дава основание да смятам, че правителството ще завърши мандата си, заяви той.

Най-важното България да е стабилна. Поздравих след изборите премиера Ципрас, пожелавам им успех, защото региона се нуждае от стабилност. Надявам се на Сърбия и Македония за присъединяването им към ЕС, има да се изчистят някои отношения с Македония, но - с отстъпки и компромиси, важно е да се върви напред, посочи Борисов.

Срещата с Джон Кери той коментира така: тези отношения ни върнаха на мястото, на което трябва да бъдем. Ще създадем четири съвместни комисии, а всички теми, по които имаме въпросителни да бъдат изяснени. При посещенията на шефа на НАТО, на британския външен министър поставяме не само техните въпроси към нас, но и нашите към тях, каза Борисов. Сега на 400 км от границата ни в Украйна се води война, много близко. България през цялото време е била надежден евроатлантически партньор. В момента имаме реални проблеми с това, че нашата съседка Турция прие да прави "Турски поток". Ние спазихме като европейска страна Третия енергиен пакет, на този нов поток има опасност да изолира България и ние не трябва да допускаме това да се случи и да се работи в тази насока в енергийната комисия между САЩ и България, поясни премиерът. Водим дела за ядрената централа "Белене". Сега, доколкото разбирам натовска Турция ще строи 4 ядрени централи, каза Борисов и подчерта, че това ще стане с руска помощ. Питаме - може ли България да не го прави, а България не - чакаме ясен отговор от САЩ и европейските ни партньори. Според Борисов при разработване на собствените ни газови находища България може да изнася газ. В момента с наше производство на Галата покриваме и вътрешните ни нужди. Надявам се на тези конкурси за новите ни находища и тук да дойдат големи компании, изрази надежда Борисов.

"Уестингхаус" ще ги посрещна с хляб и сол, ако са истински инвеститори, подчерта Борисов и допълни, че страната ни е затруднена финансово да строи такива мащабни проекти, имайки предвид 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Да даде една банкова гаранция, нищо не е това за американското правителство, имаме инженери, имаме площадка, но нямаме пари, обясни той. 

Много искам диверсификация - трябва да ни помогнете, заяви той. Предложението ни за газов хъб - абсолютно работеща предложение, категоричен бе Борисов. Борехме се много за "Набуко"- ако той съществуваше, нямаше да имаме сега проблем с "Южен поток", не мога да разбера защо бе спрян, добави премиерът. Досега нямаме един ред написан, че "Южен поток" е спрян, само устни заключения, обясни той. България може със своето геостратегическо положение да извлече ползи, подчерта Борисов.

След като даваме Щатите непрекъснато за пример, важно е и да продължите да бъдете за пример и когато се получи някъде разминаване е тежко за обяснение. Моля ви да го имате пред вид и да не се налага да го обясняваме. Идването на СИРИЗА в Гърция не значи, че съседите ни за една нощ са станали леви. Част от гърците се съмняват. Това за мен е тежък наказателен вот, посочи Борисов.

Имаме много добър президент, евроатлантически човек - доказан, подхвана темата за държавния глава премиерът. Аз си го харесвах и като министър, но той се справя прекрасно и като президент, прекрасни отношения имаме, уважаваме се като институции. След 2 г. и половина ще правим оценка и всяка партия ще решава как да процедира - горчиво съжалих, че се пошегувах за жената - президент, отчете Борисов. Както се казва: език мой - враг мой, добави той. За мен той е добър президент, повтори премиерът.

Коментари: 0