Борисов: Мигрантите трябва да остават в центрове извън ЕС

Бежанците, дошли в Европа, трябва да са разделени на две групи – бягащи от войната и икономически мигранти, каза премиерът

Борисов: Мигрантите трябва да остават в центрове извън ЕС

Премиерът Бойко Борисов настоява мигрантите да остават в бежански центрове извън територията на Европейския съюз. Това каза той по време на парламентарен контрол днес.

„Ще настоявам да се допускат само лица, бягащи от войната, лица, за чието бягство пряко сме участвали и трябва да си платим за това. Но това трябва да става в центрове извън територията на ЕС - в Либия, Йордания, Турция”, каза министър-председателят.

По думите му по тази причина споразумение за мигрантите с Турция трябва да работи. „Имаме по 25-30 човека средно на ден предотвратени oпити за минаване. Турция си ги взима веднага”, обясни Борисов.

Той обаче каза, че ситуацията с Гърция не е такава, тъй като нашите митничари казвали на гръцките си колеги къде при тях има бежанци, а при проверките те не откривали нищо.  

Борисов каза още, че бежанците, дошли в Европа, трябва да са разделени на две групи – бягащи от войната и икономически мигранти.

„За бягащите от войната трябва да се погрижим. Докато войната свърши. Икономическите мигранти трябва да се връщат, ако не ги иска дадена страна, да се върнат в страните на произход – но не където са преминали, а откъдето са дошли. Така както направихме тихо, без да се шуми, с афганистанците”, каза той.

Премиерът добави, че от афганистанските групи идват предимно мъже около 27-годишни, които не са работили никога. „Само около талибани са живели, те освен за убийство и терор друго не знаят, с друга религия са, такива хора трудно биха се интегрирали и никъде в Европа не могат да се интегрират”.

По думите на Бойко Борисов Дъблинското споразумение не работи. „Ще настоявам за максимален разум, с Виктор днес ще говорим, макар че аз знам неговата позиция, че нищо не гарантира, че това няма да продължи. Не че икономически не могат да поддържат затворени центрове, а че този процес ще продължи”, каза още той.

Коментари: 0