Борисов съобщи за „чудовищни“ манипулации на изборите в чужбина

В рамките на няколко минути лидерът на ГЕРБ промени мнението си за действията си при евентуално получаване на мандат за съставяне на правителство

Борисов съобщи за „чудовищни“ манипулации на изборите в чужбина

Снимка: Скрийншот / BTV

10687 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

В своето първо изявление след проведените предсрочни парламентарни избори, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че има "чудовищни" манипулации при гласуването с машини в чужбина. Той изрази задоволство, че печели лидерската битка в София, но изказа недоволство, че резултатите от ЦИК все още се бавят.

Безобразията в чужбина са чудовищни“, заяви Борисов и поиска да му бъдат предоставени списъците с електронните специалисти, които са боравили с машините.

Борисов заяви, че въпреки откритите повече секции за гласуване зад граница, вчера своя глас са дали 30 хил. по-малко, отколкото при изборите на 4 април.

От къде ги намериха, кой ги контролираше какво слагат и правят по машините. Нека поне получим списъците със специалистите, които са ги носили, настройвали и пипали.“

Според Борисов за ГЕРБ са гласували най-много висшисти, умни и красиви хора. Партията е получила подкрепа от хората със средно образование и от работещите, акцентира бившият премиер.

В 16 области печели „ГЕРБ“, а „ИТН“ – в 8, ДПС – в 5, ДБ – в 2. Лидерската битка в София печели Бойко Борисов срещу Корнелия Нинова, Христо Иванов, Хаджигенов и всички останали“, заяви Борисов.

По отношение на резултатите от ЦИК, Борисов заяви, че е съмнително как Слави Трифонов още в 11.00 ч. е обявил, че чака президентът Радев да му връчи мандат и че има вече готови предложения за министри. По това време ГЕРБ все още водеше в резултатите.

Откъде Трифонов знае какво ще се случва? Тяхната избирателна комисия брои още оставащите 2%. Как от снощи в 20:00 ч. до сутринта в 7:30 ч. бяха готови с 95.2%, а сега още не могат да преброят 2%?“

Според Борисов, народът не е представен от нито една партия заради ниската избирателна активност. Той обвини президента Радев заради това, че избраното служебно правителство от него е отказало много хора от гласуване.

70% от хората се уплашиха, отвратиха“, заяви Борисов.

Според Борисов днешното изявление на Слави Трифонов показва, че той не иска да има правителство. Лидерът на ГЕРБ се чуди коя партия би подкрепила представеният от "Има такъв народ" кабинет.

Но все пак казва...

...в следващите дни ще наблюдаваме коя партия ще се почувства като лека жена, повикана без условие да отиде. А най-големият номер ще е всички партии да го подкрепят. Това връщане на кадрите на НДСВ не е случайно, това са икономически кръгове.

Борисов заяви още, че ГЕРБ е управлявала достатъчно.

Време ни е за опозиция.

Борисов се оплете по темата с мандата, ако стигне до него. Лидерът на ГЕРб първо заяви, че ако го получи след Трифонов, ще го върне веднага. После журналистът от "Свободна Европа" му напомни, че след предишните избори той твърдеше, че вторият задължително трябва да опита да състави кабинет, ако първият не може, и Борисов за минути си промени мнението.

Ще върнем мандата, ако се стигне до мандат за ГЕРБ"

И само няколко минути по-късно, след напомнянето на журналиста:

Като дойде мандата, ще предложа правителство, и ако го подкрепят – добре. Щом така съм казал. Така трябва да действам.

Подкрепи Economic.bg