Ирина Бокова остава кандидатът за ООН

Според неофициална информация решението е взето заради дипломатическите проблеми между Берлин и Москва

Ирина Бокова остава кандидатът за ООН
Ирина Бокова ще продължи като кандидат на България при надпреварата за генерален секретар на ООН. Това беше обявено официално от министър-председателя Бойко Борисов по време на правителственото заседание във вторник. Очакванията бяха за смяна на кандидатурата с тази на еврокомисаря Кристалина Георгиева, тъй като Бокова има все по-малки шансове да спечели.

Според „Медиапул“, която се позовава на свои източници, Борисов се е отказал от рокадата заради дипломатическия сблъсък между Берлин и Москва по темата. В неделя говорителката на външно министерство на Русия заяви, че германският канцлер Ангела Меркел е лобирала пред президента Владимир Путин да подкрепи кандидатура на Кристалина Георгиева. В последствие Берлин категорично отхвърли това обвинение, използвайки необичайно остър тон.

Вчера темата е била обсъдена от руския външен министър Сергей Лавров с българския посланик в Русия Бойко Коцев. До този момент обаче, нито премиерът Бойко Борисов, нито някой от министрите, е потвърдил официално, че се готви подобно правителствено решение.

По-рано днес костариканският кандидат Кристига Фигес се оттегли от надпреварата. Въпреки това Ирина Бокова все още е нна пето място сред всички кандидати за високия пост.
Коментари: 0