Борисов: Пазим по шенгенски, но не сме в Шенген

ГЕРБ няма да участва в избора на състав на КЗК, за да лъсне истината за Кънев

Борисов: Пазим по шенгенски, но не сме в Шенген

 Има парадокс - пазим шенгенски граници по шенгенски образец, а всъщност не сме в Шенген. Това заяви премиерът в началото на ключовия Европейски съвет, който ще обсъжда миграционната криза. Той изрази мнение, че България е доказала, че може да пази границите на страната си и че към момента е сред спокойните държави.

Според него армията и полицията са показали високо равнище на подготовка, а освен това има и съоръжения, за които се харчат десетки милиони.

Премиерът коментира, че винаги ще се появяват нови пътища за имигрантите, но ако Гърция изпълнява своите ангажименти за „горещите точки“ и за стриктното пазене на границите, натискът ще е слаб. По българо-турската граница тази нощ той е бил в размер на едва 17 човека. Освен това, споразумението за реадмисия с южната ни съседка се прилага, увери Бойко Борисов, цитиран от bTV.

„Самите потоци знаят, че в България границата се пази добре”, посочи още той.

Във връзка с избора на нов състав на КЗК той коментира: „Голямата партия в парламента, движейки напред законите и това, което трябва да се прави в страната, изпада в положението да е обвинявана в какви ли не грехове, а няма нито един“. Премиерът направи това изказване във връзка с коментара на лидерът на ДСБ Радан Кънев относно това, че за новия състав на комисията се правят „задкулисни договорки”.

„Не мога да разбера ДСБ дали са в Реформаторския блок. Ако са, те по споразумение са част от управлението – имат министри, зам.-министри, областни управителите, бордове на дирекции, агенции“, подчерта Борисов. Според него в същото време, една част от тях, изкушени от партийните субсидии, които получават, и от властта, много изгодно се опитват да се правят на опозиция и да се явяват морални стожери.

Премиерът отбеляза, че щом ДСБ и депутатите от гражданската квота в РБ са „дезертирали” от предлагането на своя кандидатура за комисията, ГЕРБ също няма да участват. Според него така ще блесне цялата истина, че г-н Кънев обслужва БСП и ДПС. 

Коментари: 0