Борисов е посъветвал енергийния министър да подаде оставка

Заместник ще се търси заедно с коалиционните партньори, заяви премиерът от Брюксел

Борисов е посъветвал енергийния министър да подаде оставка
1784 ~ 1 мин. четене

Премиерът Бойко Борисов е посъветвал енергийния министър Теменужка Петкова да подаде оставката си, тъй като според него това е "почетният и правилен ход". Това каза той пред журналисти в Брюксел. Той потвърди, че Петкова има дългогодишно приятелство с Гинка Върбакова - собственик на пазарджишката фирма купувач на активите на CEZ в България.

„За да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова, считам, че е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство и затова почтеното, правилното и това я посъветвах да подаде оставка“, каза премиерът.

"Заедно с коалиционните партньори ще решим кой да я замести", добави още Борисов.

Той обясни, че тази сутрин е разговарял с Петкова и за съжаления тя му е казала, че действително познава пазарджишката бизнес дама Гинка Върбакова. „Аз не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка“, добави Борисов. 

Борисов каза още, че правителството по никакъв начин не е влияело на тази сделка, тъй като нямало и как. По думите му и той и правителството, което преди е управлявал не са били в добри отношения с ЧЕЗ. Първата ни оставка бе когато ЧЕЗ забавиха фактурите и при хората се струпаха високите сметки", припомни Борисов.

Според него сега има институции и независим регулатор КЕВР, които трябва да проверят сделката и произхода на парите.

Подкрепи Economic.bg