Борисов ще разговаря с Реформаторския блок в понеделник

Това заяви той пред журналисти в Брюксел

Борисов ще разговаря с Реформаторския блок в понеделник

Снимка: Economic.bg

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви пред журналисти в Брюксел, че в понеделник сутринта ще разговаря с представителите на Реформаторския блок по повод мандата за съставяне на правителство. 

"ГЕРБ им дължи този разговор заради досегашното партньорство и успешната работа в много направления, както и заради възможни бъдещи коалиции", коментира той. По думите му основен мотив за евентуална подкрепа обаче би била промяна в Изборния кодекс, която да промени изборните правила по начина, категорично заявен от българския народ на референдума.

"Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само, че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време – да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха", посочи Борисов.

Според него единственото изключение, заради което си заслужава да се изчака, е приемането на избирателния закон. "Има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума", подчерта премиерът. 

По темата за бъдещия български комисар, министър-председателят посочи, че ситуация като сегашната кандидатурата трябва да се предложи или след огромен консенсус в парламента, или да се изчака редовно избраното правителство. 

"Лесно може, законът ни го позволява да изпратим човек, но не е редно. Нашият комисар трябва да бъде авторитетен човек, ползващ се с подкрепа в България, за да я получи и в Европейския парламент. Така съм изразил и становището си на среща с г-н Юнкер", каза Борисов.

По отношение на удължаването на санкциите срещу Русия, министър-председателят посочи, че в дебата е подчертал необходимостта те да са съгласувани със САЩ като основен партньор на ЕС. „Предупредил съм, настоях, ако може предварително да се направи тази консултация, за да не остане само Европа с тези санкции. Ако сме заедно е по-добре, или изобщо да няма санкции, но Европа и САЩ да действат в синхрон. Предупредил съм за това”.

Премиерът Борисов каза също, че изрично е настоял споразумението с Турция да продължи, макар темата да е извадена от дневния ред на Европейския съвет, заради крайните позиции на някои държави, които не са в интерес на България, "защото с механизмите, инструментите, с които може да се въздейства на Турция в този предприсъединителен период, разговорите, споразуменията, които имаме с тях, на българо-турската граница е спокойно".
Коментари: 0