Борисов: Ще влезем в Еврозоната при курса, който е в момента

Ако бизнесът ще вдига цените заради Наредба Н-18, значи няма да може вече да краде ДДС, заяви Горанов

Борисов: Ще влезем в Еврозоната при курса, който е в момента

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

С правителството и управителя на БНБ Димитър Радев полагаме всички усилия да влезем през април в „чакалнята“ на Еврозоната и това означава, че повече няма да падат банки и ще участваме във взимането на решения. Цените няма да се повишават. Валутният борд няма да пада и ще влезем в еврозоната при курса, който е в момента. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“.

Премиерът коментира и спорната Наредба Н-18. „Целта на наредбата е сивият сектор да излезе наяве. Когато държавата тръгва да изпълни своите функции, става проблем, а иначе питат къде е държавата. Защо Гърция имаше повече туристи от нас миналата година? Защото ресторантьорите са им по-добри, отношението им е по-добро. Ако утре оттеглим наредбата, ще кажете, че държавата не си изпълнява функциите. Кое в тази наредба пречи на ресторантьорите? Че ги хващаме. В Гърция, в Македония трябва да си платим, но тук не може – защото държавата ни е длъжна. В момента налагаме правила. Те не се харесват, защото сега ще видим оборотите. Искаме да хванем тези неща, за да има повече пари за пенсии – за хората“, обясни Борисов.

Министърът на финансите Владислав Горанов също коментира темата за наредбата и обясни, че проектът е от средата на 2018 г., като цели да бъдат проследявани потоците, които минават през бизнеса. "Искаме да се намали възможността потоците да бъдат манипулирани и да няма такива в сивата икономика. Ако заради наредба Н-18 бизнесът казва, че иска да вдига цените, означава, че вече няма да могат да крадат ДДС, както досега. Някои бизнес модели, изградени върху кражба на ДДС, ще трябва да се променят или да се преустановят", заяви министър Горанов.

Министър-председателят коментира и т. нар. „зелена сделка“, инициирана от Европейската комисия. „България трябва да инвестира около 20 млрд. лв. за зелената сделка. В същото време Европа дава 9% въглеродни емисии. И да ги свалим на 5 – 4 – 3% няма да се усети. Най-засегнати сме държавите от Източна Европа и въпреки усилията на Полша, Чехия и България сделката ще влезе в сила. Усещането ми е, че няма да ни отпуснат нови пари, а ще използваме парите, които идват у нас от еврофондовете. Нека не забравяме и, че след Brexit бюджетът ще бъде по-ограничен“.

Коментари: 0