Борисов: Срещата ЕС-Турция във Варна е належаща

Всичко зависи от предстоящата среща днес на лидерите на Съюза в Брюксел

Борисов: Срещата ЕС-Турция във Варна е належаща
468 ~ 2 мин. четене
Предстоящата среща между лидерите на ЕС и на Турция във Варна е необходима за нормализирането на отношенията между Съюза и Анкара. Това е коментирал българският министър-министър Бойко Борисов на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.

От пресцентъра на Министерски съвет съобщават, че двамата са били единодушни, че „разговорът във Варна между европейските лидери и президента на Турция е належащ за възстановяване на диалога с турската държава“.

„Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед – Турция. Диалогът с турския президент трябва да бъде продължен“, подчерта българският премиер.

Припомняме, че днес, по време на срещата на лидерите на ЕС малко по-късно днес, трябва да се реши дали насрочената за 26 март среща ЕС-Турция, на която България ще е домакин, въобще ще се проведе.
По информация на AFP вече има изготвен проектодокумент, с който Съвета на ЕС осъжда продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море. ЕС е напълно солидарен с Кипър и Гърция.

Решението за срещата зависи  от двете държави, които настояват да им се помогне срещу агресията на Турция, или няма да има такава среща. Миналия месец турската армия попречи на италианска платформа да започне проучвания за петрол и газ под предлог, че прави военни учения в точно тази част от зоната. Анкара твърди, че планираните проучвания ще нарушат правата на жителите на Северен Кипър - самопровъзгласената република, призната само от Турция. Сега Кипър иска гаранции, че на срещата ще се постави този въпрос, като в противен случай държи тя да не се провежда.

Гърция пък е поставила въпроса за задържаните двама нейни войници, които в Турция са обвинени в незаконно пресичане на границата и шпионаж. Според Атина двамата войници са се загубили заради лошото време, нещо, което се случвало често на границата на двете страни. В Турция обаче те са били осъдени по бърза процедура от военен трибунал, като се предполага, че целта на Анкара е да ги търгува срещу осемте турски военнослужещи, които поискаха политическо убежище в Гърция след опита за преврат в Турция през 2016 г. Гръцкото министерство на външните работи официално каза, че страната няма да се съгласи на такъв вариант.
Подкрепи Economic.bg