Борисов: Сухопътните сили са най-важни, самолетите са последни

Премиерът иска темата за закупуване на техника да бъде обсъдено на предстоящото КСНС

Борисов: Сухопътните сили са най-важни, самолетите са последни
2654 ~ 2 мин. четене

Премиерът Бойко Борисов се обяви против закупуването изстребители към момента. Позицията на правителството е в разрез на приетото от правителството решение и желанието на президента Румен Радев за обновяване на бойната ни авиация.

Коментарът на Борисов е в отговор и на критиките на Радев по време на срещата на НАТО в Брюксел, където той за пореден път защити избора на военните за модернизация на самолетите ни.

„Трябват милиарди за военните, от къде да ги вземем. Трябва да кажем, че се спира това, това и това или трябва да се даде тук, тук и тук и всички да понесат отговорност за това“, заяви днес премиерът. „Освен това самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили. Не само за бронираните машини, и за флота, и за авиацията. Това са три рода войски. Трябва така да се планират парите, че от 2023 г. всичко това да стане факт. Самолетите трябва да са последни“, каза още Бойко Борисов.

Премиерът обвини Радев, че като командващ на ВВС е заявил позиция, че руските МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да бъдат използвани до 2028 г. По думите на Борисов именно заради това държавата е изкупила завода „Авионамс“, където ще инвестира още 15 млн. лв. за оборудваме, за да може да се извършват ремонти на самолите и хеликоптери.

Борисов има намерение да повдигне темата на предстоящото зеседание Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“. Премиерът допълни, че „вместо да се говори така и да се създава някакво напрежение, правилното е да се съберем и да кажем, че разполагаме с толкова пари и до 2023 г. трябва да ги вложим в техника“.

Припомняме, че инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с Решение на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и предвижда на първия етап от неговата реализация да бъде сключен междуправителствен договор за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 г. Единствено предложението от Швеция е за нови машини Gripen. Другите две оферти са за изтребители втора употреба с американско оборудване от Португалия F-16 и Eurofighter от Италия. 

Подкрепи Economic.bg