Боровец е най-скъпият ски курорт за ваканционни имоти

Моментът е подходящ за покупка на изгоден имот в зимните курорти

Боровец е най-скъпият ски курорт за ваканционни имоти

Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт за ваканционни имоти. Средната цена за 3-тото тримесечие на база реални сделки е 570 евро/кв.м., а средната покупна цена на апартамент е 36 800 евро. 100% от покупките на имотите там в момента са от българи. Преобладава търсенето на двустайни апартаменти в самия курорт, а предлагането е ограничено в сравнение с другите курорти, според данни на имотната агенция Bulgarian Properties.

Средната на кв. м. в Банско е 443 евро на кв.м., което е скок от над 120 евро на кв.м. спрямо третото тримесечие на годината, когато средната цена на продадените апартаменти е 320 евро/кв.м.  средна цена над 400 евро на кв.м. не сме имали от 2012 г.

В Банско през третото тримесечие на 2016 г. средната покупна цена на жилище е 20 000 евро. За периода от месец октомври до момента средната цена на закупените апартаменти в Банско нараства до 32 000 евро. „От пролетта до есента регистрирахме лек спад в покупните цени и бюджетите, които купувачите отделят за покупка - от около 25 000 евро миналата година на около 22 000 евро през тази година, което се дължеше на налично предлагане на имоти на много атрактивни цени”, пишат от агенцията за имоти. Предпочитанията на купувачите се изместват от едностайни към двустайни и тристайни апартаменти.

В Пампорово, за разлика от другите два курорта, през 2016 г. се наблюдава спад в интереса и реализираните продажби. Там се отчита оживление през 2015 г, което отслабва през 2016 г. Едно от обясненията е ограниченото предлагане на имоти в най-харесваните от българите комплекси в курорта, които са само няколко - Манастира, Гранд Манастира, Стената, Замъка, Гранд Камелия. И тук, както и в Боровец, пазарът е доминиран от българи и покупките от чужденци са по-скоро изключения. В Пампорово все още има изгодни оферти на цени между 10 000 и 20 000 евро, като на кв.м. цената е без конкуренция - от 200 евро/кв.м. за обзаведени апартаменти и сега е много подходящ момент за покупка. 

Справка на Economic.bg в сайта на Bulgarian Properties показва, че най-ниските цени на апартаменти в Пампорово започват от 17 000 евро. Най-вероятно цени от 10 000 евро за студио или жилище са по-скоро изключение в най-слабия сезон за покупка на зимни имоти. 

Тази година беше изключително активна за имотния пазар в ски курортите с ръст от около 40% на продажбите на годишна база. Интересът и покупките на имоти в зимните курорти тепърва ще се засилва със старта на активния сезон и като цяло очакванията ни са за един върхов сезон за последните 10 години по отношение на обем продажби и атрактивност на имотите в ски курортите.

Ефектът от възстановяването на жилищните пазари в големите градове и цялостното възвръщане на доверието към имотите вече прелива и в другите пазарни сегменти и съвсем естествено се усеща и при ваканционните имоти. "Съживяването на тези пазари към момента e основно изразено в повишение на броя продажби, увеличение на дела на българските купувачи, които вече съставляват 50% от купувачите в ски курортите и привличане на микс от купувачи от различни страни по света", коментира пазарните тенденции Полина Стойкова, изпълнителен директор нa Bulgarian Properties.

"Сега е подходящ момент за покупка на изгоден имот в курортите и купувачите го усещат. Много купувачи, чието основно търсене е в София или друг голям град, виждайки изгодните цени в курортите, се изкушават да купуват ваканционни имоти. Това го видяхме лятото по морето, в спа курортите като Велинград, а сега започваме да наблюдаваме подобна тенденция и в ски курортите. Определено атрактивните цени на ваканционните имоти изкушават българските купувачи да закупят втори дом", допълва Стойкова.

Другата важна тенденция е, че ваканционните имоти започват да привличат все по-широк кръг от купувачи от целия свят. Все по-трудно може се дефинира каква е националността на преобладаващите чуждестранни купувачи, тъй като картината е много пъстра и се изменя всеки месец. Постоянното обаче е, че интересът към ваканционни имоти в България е налице и е траен.

Британците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи в ски курортите, а по морето не може да се дефинира преобладаваща група. Прави впечатление, че през тази година има засилване на интереса на купувачи от съседни страни и страни от бившия социалистически блок като Румъния, Сърбия, Чехия, Гърция, Македония, Украйна, Молдова, наред с купувачи от страни от ЕС, а също и САЩ и Канада. Вероятно тези тенденции са в пряка връзка с картината на чуждестранните туристи в курортите като цяло, тъй като интересът към покупка на ваканционен имот е предхождан от туристическо посещение в дадения курорт. 

Коментари: 0