Боровец посреща ски сезона с нов 6-седалков лифт

Инвестицията е на стойност 12 млн. лв.

Боровец посреща ски сезона с нов 6-седалков лифт

Снимка: Borovets-Bg

Един от най-силните ни зимни курорти Боровец ще посрещне ски-сезона с нов 6-седалков лифт „Мартинови Бараки Експрес“. Съоръжението ще замести предишния 4-седалков по съществуваща линия с иновативна технология, която позволява увеличение на скоростта и капацитета.

Лифтът ще може да поема до 3000 души на час, което е над три пъти повече от стария лифт, а изкачването от долна до горна станция ще отнема само 3 мин. и половина  – повече от два пъти по-бързо от преди, съобщиха от „Бороспорт“ АД пред Economic.bg

Производител на лифта е един от световните лидери в производството на въжени съоръжения - LEITNER ROPEWAYS. 

Освен скоростта и капацитета, едно от основните предимства на “Мартинови Бараки Експрес” е иновативната в световен мащаб технология на задвижване на линията – Direct Drive. Тази технология елиминира необходимостта от елемент в задвижването наречен редуктор, което има следните предимства: повишена надеждност, понижени шум и вибрации, екологичен ефект и по-ниски експлоатационни разходи. 

Лифтът свързва учебния плац пред хотел "Рила" със синята писта "Мартинови Бараки 1", червените "Мартинови бараки 2 и 3“ и черните "Мартинови бараки 4" и "Червено знаме", както и  фрийстайл терейн парка "Сноу Парк Бороспорт". Съоръжението обслужва и популярното нощно каране.

Инвестицията за новия лифт е в размер на 12 млн. лв и е част от дългосрочния план на  “Бороспорт” АД за развитие на ски зоната в Боровец. Проектът е част от 5-годишната стратегия на курорта, включваща и реконструкция на кабинковия лифт и разширяване на заснежената с технически сняг ски зона до 85% от общата част на пистите. 
Коментари: 0