Бразилски министър: До 2040 г. в света ще има само 5-6 валути

Според него те ще станат по-малко, но ще са по-силни

Бразилски министър: До 2040 г. в света ще има само 5-6 валути

Пауло Гуедеш

Снимка: Wikipedia

В света има повече от 100 признати валути, но броят им може да падне до 5 или 6 през следващите 20 години, заяви бразилският министър на икономиката по време на Световния икономически форум.
Европейските държави въведоха преди 20 години обща валута, която позволява например на хора от Франция да пътуват до Германия, без да е необходимо да обменят пари. Това би могло да се повтори в други части на света в бъдеще, при условие че те се сближат в политическо или икономическо отношение, каза Пауло Гуедеш.

„Ако вземете предвид политическите и икономическите измерения, ние бихме имали пет-шест валути след 20-30 години“, каза той.

В момента американският долар се разглежда като сигурен валутен актив, което означава, че стойността му нараства в моменти на криза. Различни страни са избрали да привържат валутите си към щатския долар поради стабилност и търговски причини. Въпреки това, във времена на нестабилност за щатския долар, това може да навреди на тези страни. Разработването на общи валути в различни страни може да помогне на тези икономики да намалят зависимостта си от щатския долар.

„Ще има една континентална валута, еврото, друга „континентална валута“ - зоната на доминация на долара, и Китай ще имат своята валута. Има 200 милиона китайци извън страната, тези хора живеят във Филипините, в Малайзия и търгуват с Китай, те пътуват през цялото време и търгуват с юани и няма да продължат да ликвидират безвъзмездните си средства и дългове, използвайки долари “, заяви Гуедеш, подкрепяйки идеята си за по-малко, но по-силни валути по света.

Въпреки това, изказвайки се на същия панел, главният икономист на МВФ Гита Гопинат каза, че това е сценарий с „доста ниска вероятност“.

„Предвид това, което знаем сега и освен ако няма големи войни или сериозни стени, които се изграждат навсякъде, ако приемем, че това не се случва, мисля, че този сценарий е с доста ниска вероятност“, каза Гопинат.

Тя добави, че за да могат сериозно другите валути да оспорват доминирането на щатския долар, се нуждаят от силни институции. 

„Виждам, че хората много лесно преминават от плащане в брой към плащане с помощта на платформа за цифрови плащания. Но дали те толкова лесно ще преминат от долара към юана, това е съвсем различен въпрос “, каза Гопинат на панела на WEF, цитирана от CNBC.
Коментари: 0