Шефът на JPMorgan с $31.5 млн. бонус за 2019 г.

Така за втора поредна година той е най-високоплатеният мениджър в САЩ

Шефът на JPMorgan с $31.5 млн. бонус за 2019 г.

Снимка: Twitter профил JPMorgan

JPMorgan Chase даде на главния изпълнителен директор Джейми Даймън общо 31.5 млн. долара бонус за работата му през 2019 г. Сумата е с 1.6% по-голяма спрямо предходната година, след като банката отчете рекордна печалба за втора поредна година. През 2018 г. мениджърът получи 30 млн. долара.

Пакетът от стимули включва 25 млн. долара под формата на акции, обвързани с постижения, годишна базова заплата от 1.5 млн. долара и паричен бонус в размер на 5 млн. долара, съобщи базираната в Ню Йорк банка в четвъртък.

Акциите на банката са нараснали с над 33% през последните 12 месеца, като този темп надвишава ръста на широкия индекс S&P 500, който напредна с 26% за този период.

Даймън ръководи компанията от края на 2005 г. и е последният от изпълнителните директори, управлявал някоя от значимите банки по врем на финансовата криза, пише Bloomberg.

През 2019 г. JPMorgan отбеляза брутна печалба в размер на 36.4 млрд. долара - най-високата в историята на банките в САЩ. Финансовият резултат бе стимулиран от намаляването на корпоративния данък, от ръста на кредитните карти и от възстановяването на търговията с облигации.

През миналата година банката отвори 70 клона на 16 нови пазара и стана първата американска банка, одобрена за търговия с ценни книжа в Китай, пише Fox News.

Успехът на банката дори привлече вниманието на президента Доналд Тръмп. По-рано този месец, по време на историческото подписване на "Фаза едно" от търговската сделка между САЩ и Китай, Тръмп отбеляза колко добре се е справила финансовата институция.

Говорител на банката обяви, че и други високопоставени мениджъри са получили допълнително финансово стимулиране. Даниел Пинто, който ръководи корпоративното и инвестиционно банкиране, получи общо обезщетение в размер на 22.5 млн. долара, същата сума е изкарал и Гордън Смит, който ръководи потребителското банкиране.

Пакетите на Пинто, Смит и директорите Мари Ердоус, Мариан Лейк и Дъф Петно, са се увеличили с 2.3-2.4%.

63-годишният Даймън често се шегува, че смята да остане изпълнителен директор още пет години. Той повтори шегата миналата седмица при разговор с репортери.

Той е най-добре платен сред главните изпълнителни директори в САЩ от 2016 г. насам и е вторият от тази група, който разкрива заплащането си през 2019 г.

Morgan Stanley обяви миналата седмица, че е намалила заплащането на изпълнителния директор Джеймс Горман със 7% до 27 млн. долара, дори след като банката отчете най-печелившата си година.
Коментари: 0