Брекзит повлече британската икономика надолу

Неяснотите по търговската сделка между ЕС и Великобритания са нанесли на Острова по-големи финансови щети от COVID -19

Брекзит повлече британската икономика надолу

Снимка: Pixabay

3329 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Все още неясните търговски взаимоотношения с ЕС повлякоха британската икономика надолу, сочат последните данни на финансово информационната компания IHS Markit, цитирани от Reuters. Въпреки че най-големият проблем на Острова остава пандемията от COVID-19, която разклати икономиката на страната, анализите от проучването показват, че Брекзит е нанесъл по-големи щети на транспортните фирми и на производителите от коронавируса.

„Смущенията, които бяха предизвикани от търговското споразумение между ЕС и Великобритания, няма да отминат скоро, а засегнатите страни са обезверени, че дори и след ратифицирането на сделката нещо ще се промени“, показват изводите от анализите на IHS Markit.

След като Обединеното кралство излезе от европейското пространство на 1 януари, настъпиха промени относно търговията между двете страни. Все още няма квоти или мита, но бяха въведени редица "административни препятствия", както ги определят логистичните компании. В момента, за да бъде транспортирана британска стока, е необходимо тя да притежава здравен сертификат, да премине щателна митническа проверка и да получи разрешително за износ.

„Целият този процес отнема дни, а ние стоим на граничните пунктове и чакаме да изтече срокът на годност на продукцията“, заявяват недоволни производители.

Припомняме, че част от тях излязоха на протест в средата на месеца и заринаха Лондон с развалена риба. Исканията им бяха за облекчаване на документацията, която им е необходима за износ на стоки.

По данни на IHS Markit британските транспортни фирми са отчели най-голямо увеличение на сроковете за доставка през месец януари – 27.3%. За сравнение, Германия е регистрирала покачване от 23.3%, САЩ – 16.7%, Франция – 14.2%, а Япония – 2.8%.

Търговските експерти смятат, че голяма част от наложените допълнителни транспортни разходи ще останат и че „има по-голям шанс да бъдат наложени нови, отколкото да бъдат облекчени сегашните“. Привържениците на Брекзит обаче твърдят, че след ратификацията на търговското споразумение Великобритания ще може сама да сключва търговски сделки и „да ги оформя, както тя пожелае, което е голямо предимство за в бъдеще“.

„През първото тримесечие на 2021 г. британската икономика ще се свие с около 1% вследствие на Брекзит“, заяви главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат.

Компаниите за услуги, които представляват по-голямата част от британската икономика и генерират излишък в търговията с Блока, отчитат най-бърз спад сред останалите световни икономики, който е невиждан през последното десетилетие, сочат данните на HS Markit. Според тях поръчките за износ са намалели с 39.4%.

От HS Markit прогнозират, че тази икономическа криза е само началото и стойностите ще се покачват с времето. А междувременно доверието на бизнесите в държава продължава да спада, след като правителството все още не е предприело мерки за облекчаване на административните задължения.

Подкрепи Economic.bg