Бретон: ЕС ще постигне колективен имунитет лятото и то без „Спутник V“

Думите на еврокомисаря идват след острите критики към Брюксел относно ваксините и на фона на нарастващия интерес към руския препарат

Бретон: ЕС ще постигне колективен имунитет лятото и то без „Спутник V“

Снимка: БТА

1652 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейският съюз може да постигне континентален имунитет до средата на лятото и не се нуждае от руската коронавирусна ваксина „Спутник V“ за това, заяви в неделя еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. Думите му идват на фона на острите критики срещу Брюксел относно бавното разпространение на ваксини и надигащата се трета вълна на пандемията.

Днес очевидно имаме капацитета да доставим 300 до 350 милиона дози до края на юни и следователно до 14 юли ... имаме възможността да достигнем континентален имунитет“, каза той.

Според него Европа може да се справи със собствено производство на ваксини, като дозите са налице и е ред на хората да започнат да ги приемат. В тази връзка той подчерта, че „нямаме абсолютно никаква нужда от „Спутник V“, предава Reuters.

В поредица от публикации в Twitter производителят на ваксините „Спутник V“ обвини Бретон, че е „очевидно пристрастен“.

„Европейците искат избор на безопасни и ефективни ваксини, който досега не сте предоставили“, се казва в един от туитовете. Друг гласи: „Ако това е официална позиция на ЕС, моля, информирайте ни, че няма причина да търсим одобрение от ЕМА поради вашите политически пристрастия. Ще продължим да спасяваме животи в други страни.“

Европейската агенция по лекарствата (EMA) стартира проучване на ваксината „Спутник V“ по-рано този месец. Междувременно от редиците на Брюксел се чуха слухове, че ЕК започва да преобръща мнението си относно руския препарат. Думите на Бретон обаче контрастират на породилите се спекулации.

Увеличават се страните, които изразяват готовност да посегнат към „Спутник V“ на национално ниво. Подобен коментар дойде дори от Германия, където в петък здравният министър заяви, че би подкрепил договор между неговата страна и Русия, ако ЕС не направи нищо.

Коментари: 0