Brexit след 22 май може да парализира ЕС за пет години

Европейският парламент отново е пред казус как да разпредели мандатите след евроизборите

Brexit след 22 май може да парализира ЕС за пет години

Снимка: БТА

14137 ~ 2 мин. четене
Излизането на Великобритания от ЕС след 22 май би могло да парализира законодателните функции на Брюксел за поне пет години, смятат правни експерти, пише CNBC.

Brexit може да не се случи преди 31 октомври, след като европейските лидери миналата седмица се съгласиха да дадат половин година отсрочка на британския премиер Тереза Мей и парламента в Лондон да намерят консенсус как да се осъществи излизането от ЕС. Същевременно обаче, ако сегашните спорове на Острова не се решат до 22 май, Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент, създавайки безпрецедентни правни и политически предизвикателства пред ЕС.

Провеждането на евроизбори в Обединеното кралство ще има фатални последици върху доброто функциониране както на ЕП, така и на ЕС като цяло през следващите пет години, пишат адвокатите в своите становища по темата.

Участието на Великобритания в евроизборите не само ще наруши новия политически баланс, който ще се получи в ЕП след вота, но също така непоправимо ще опетни валидността на бъдещите решения на институцията. Това е мнението на Алберто Алемано, професор по европейско право в HEC Paris, и Бенджамин Бодсън, изследовател на европейското право в UCLouvain.

Европейските граждани гласуват за нови европейски депутати на всеки пет години. След официалното стартиране на процеса по излизането на Великобритания от ЕС Блокът се подготви за факта, че тази година 73 британски евродепутати няма да заемат местата си в ЕП. Брюксел реши да отпусне допълнителни мандати на някои от държавите членки, а други мандати да останат незаети в очакване на присъединяването на нови страни към ЕС. Решението бе вместо 751 евродепутати, в следващия ЕП да има 705. От освободените 46 мандата, 27 ще бъдат предоставени за допълнителни мандати на 14 държави членки.

Сега обаче с вероятността Великобритания да остане в ЕС до 31 октомври Европейският парламент тепърва трябва да решава как да разпредели мандатите.
Коментари: 0