Brexit заплашва десетки хиляди работни места и 1/6 от банковите активи на Острова

Предприятията и домакинствата вероятно ще платят цената на излизането и преместването на компании

Brexit заплашва десетки хиляди работни места и 1/6 от банковите активи на Острова
3848 ~ 3 мин. четене

Глобалните банки в Лондон може би ще трябва да предислоцират активи за 1,8 трлн. евро към континентална Европа, след като Великобритания се оттегли от Европейския съюз, излагайки на риск до 30 хил. британски работни места, показва проучване на базираната в Брюксел изследователска група Bruegel, цитирано от Bloomberg.

Финансовите активи, които са потенциално изложени на пренасочване, представляват 17% от банковата система на Великобритания, се казва в доклада на Bruegel. Въз основа на дискусии с участници на пазара, учените са изчислили, че 35 на сто от банковата дейност на едро в Лондон вероятно се дължи на бизнес отношения с клиенти от ЕС.

Финансовите фирми ще трябва да преместят своя бизнес в рамките на единния европейски пазар след излизането на Великобритания от ЕС през 2019 г., тъй като това вероятно ще означава край на т.нар. паспортни” банкови права, чрез които фирмите безпроблемно обслужват останалата част на единния европейски пазар от техните централи в Лондон.

За да се предпазят от загубата на подобен достъп, банките вече обсъждат с европейските регулатори възможността за създаването на нови техни бази в рамките на ЕС и са заявили, че ще започнат процес на придвижване на персонал в рамките на няколко седмици, след като британското правителство задейства преговорния процес по Brexit както се очаква до края на март, се посочва в доклада на Bruegel.

Базираните в Лондон финансови компании най-вероятно ще трябва да пренасочат около 10 хил. служители в тези нови техни структури в рамките на континентална Европа, показва оценка на изследователската компания. Допълнително между 18 хил. до 20 хил. души в свързаните с тях професии, като адвокати, консултанти и счетоводители, може би също ще бъдат преместени.

Трябва да се има предвид, че прогнозите на Bruegel се намират в най-консервативната част на спектъра.

Индустриалната лобистка групировка TheCityUK прогнозира, че около 35 хил. банкови работни места могат да бъдат преместени, като те може да нараснат дори до 70 хил., когато към тях бъдат включени и свързаните с тях други финансови услуги. Главният изпълнителен директор на London Stock Exchange Group – Ксавие Роле пък заяви, че Brexit вероятно ще доведе до 232 хил. работни места, които ще напуснат Великобритания.

Британската индустрия на финансови услуги генерира годишни приходи за до 205 млрд. паунда и в нея работят 1,1 млн. души, според доклад, изготвен от консултантската фирма Oliver Wyman по поръчка на TheCityUK.

През миналия месец изпълнителният директор на американската банка JPMorgan Chase & Co – Джейми Даймън заяви, че изглежда ще има по-голямо придвижване на работни места, отколкото сме се надявали, докато шефът на HSBC Holdings – Стюарт Гъливер каза, че персонал, генериращ около 20% от банковите инвестиционни приходи в Лондон, може да се премести в офисите на компанията в Париж.

Ако европейските финансови фирми, които към настоящия момент са концентрирани в Лондон, бъдат фрагментирани в 27-те страни членки на ЕС, то разходите по заемите вероятно ще се оскъпят, тъй като банките ще се стремят да компенсират по-високите си харчове, свързани с евентуалното преместване, се казва в изследването на базираната в Брюксел изследователска група.

Това от своя страна може да струва на домакинства и на предприятия в рамките на ЕС допълнително от 6 млрд. евро до 12 млрд. евро годишно, или до 0,1% от общия европейски БВП, показват изчисленията на изследователите от Bruegel.

Подкрепи Economic.bg