Британската автоиндустрия иска още държавна помощ

Едно от исканията им е намаляване на данъка при покупка на автомобил

Британската автоиндустрия иска още държавна помощ

Снимка: Pixabay

296 ~ 2 мин. четене

Британската автомобилна индустрия призова правителството да отпусне още допълнителни мерки в подкрепа на сектора заради коронакризата. Сред исканията на представителите на бранша е намаляване на данъка, които се плаща при сключване на сделка за покупка на нов автомобил.  

Вследствие на пандемията и затварянето на производствените фабрики още през месец март прогнозите на сектора са произведените автомобили през тази година да са с 1/3 по-малко в сравнение с миналата година и да достигнат до 920 000 бройки. В същото време пък една шеста от работните места в сектора са изложени на риск от съкращения, съобщи Обществото на автомобилните производители и търговци, търговската асоциация за автомобилната индустрия на Обединеното кралство (SMMT), цитирани от Reuters.  

Правителството на Борис Джонсън въведе редица икономически стимули за запазване на работните места заради кризата. Сред мерките, които правителството предприе е поемане на 80% от заплатите и осигуровките на всички служители, които получават възнаграждения до 2500 паунда месечно.

„Правителствената намеса е безпрецедентна, но работата все още не е свършена. Точно както видяхме в други страни, имаме нужда от пакет подкрепа, за да рестартираме, да изградим търсене, обеми и растеж “, заяви главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хоуз.

Над автомобилната индустрия във Великобритания обаче е надвиснала още една опасност – евентуален „твърд Brexit”. Излизане от ЕС без сделка би донесло още по-сериозни вреди на бизнеса ни, казват от бранша. Според тях ако това се случи, обемите на произведени коли до 2025 г. могат да паднат под 850 000 бройки, което би било най-ниското ниво от 1953 г. насам. 

В края на 2020 г. приключва преходният период на Великобритания след напускането си от Европейския съюз, което означава, че до тогава трябва да е решено дали Обединеното кралство ще напусне общността с или без сделка. 

Подкрепи Economic.bg