Британската икономика расте по-бързо от очакваното въпреки Brexit

Правителството харчи сериозно за социални плащания, здраве и транспорт

Британската икономика расте по-бързо от очакваното въпреки Brexit

Икономиката на Великобритания ще расте по-бързо от предварително очакваното. Това заяви британският финансов министър Филип Хамънд, който определи посоката на държавните разходи, докато Обединеното кралство се подготвя за излизане от Европейския съюз.

Икономическият растеж през 2017 г. ще бъде в размер на 2%, а не на 1.4%, каквито бяха прогнозите през ноември. Това обаче все още изостава от предвижданите 2.2% ръст, които се очакваха през миналата година, само няколко месеца преди референдума за Brexit.

Обединеното кралство „продължава да изненадва коментаторите със силен растеж и трудов пазар с рекордна заетост“, изтъкна министърът в реч пред Камарата на общините. „Започвайки преговорите за нашето излизане от Европейския съюз, този бюджет отразява нашия план да подготвим Великобритания за едно по-светло бъдеще. Изграждаме основите на една по-силна, по-справедлива, по-глобална Великобритания“, подчерта той.

Все пак Хамънд призна, че държавният дефицит все още е висок, а производелността – „упорито ниска“.

Бюджетният дефицит за 2016/17 г. ще бъде 51.7 млрд. паунда, което е значително по-малко от предвидените през ноември 68.2 млрд. паунда. Експертите прогнозират намаляване на държавния дълг с 23.5 млрд. паунда през следващите 5 години.     

В бюджета са предвидени допълнителни 2 млрд. паунда за социални услуги. Правителството беше под натиск да предложи повече пари за социални плащания, като дори бе предупредено, че цялата система стои „на ръба на колапса“ и се нуждае от спешна финансова инжекция и ангажимент за дългосрочно решение на проблема.

Хамънд призна, че системата е под натиск заради застаряващото население и подчерта, че допълнителните 2 млрд. паунда ще дадат възможност за въвеждането на нови социални пакети.

Предвидени са допълнителни 325 млн. паунда за реформиране на програми в здравеопазването, 113 млн. паунда за разширяване на пътищата и 270 млн. паунда за поддръжка на училищата.

С още 350 млн. паунда ще бъде финансирано шотландското правителство, с 200 млн. уелското и със 120 млн. това на Северна Ирландия.

Великобритания е добре подготвена, за да се справи с предизвикателствата, които предстоят при активирането на процедурата по Brexit. Очакваният икономически растеж през 2018 г. е 1.6%, а брутният вътрешен продукт трябва да нарасне с 1.7% през следващата 2019 г., посочи Хамънд.

Несигурността около процеса по Brexit продължава да се отразява негативно и на британския паунд, който отбеляза няколко спада през последните месеци.

Коментари: 0