Британският туристически бранш е на „ръба на силите си“

От сектора настояват за допълнителна финансова помощ от правителството

Британският туристически бранш е на „ръба на силите си“

Снимка: БТА

Туристическата индустрия във Великобритания вече е на своя предел на оцеляване и моли правителството за допълнителна подкрепа. Мерките за ограничаване на пандемията доведоха до загубата на около 39 000 работни места в сектора, съобщават от Асоциацията на британските туристически агенти, като уточняват, че около 65% от туристическите фирми на Острова е трябвало да съкратят персонал.

„С разхлабването на карантинните мерки и разрешаването на международните пътувания, рестарта не се случи точно така, както индустрията си го представяше. За съжаление предприятията продължават да бъдат много силно засегнати от кризата, а работните места се губят със „страшна сила“, казва Марк Танзер, изпълнителният директор на браншовата асоциация, пред BBC.

„В края на традиционно най-силния период за туристическата индустрия, ситуацията е доста мрачна, защото правителствените мерки в подкрепа на бизнеса не са достатъчни“, добавят още от Асоциацията на британските туристически агенти.

Вълната от уволнения в бизнеса не спира да расте. STA Travel, която е специализирана в пътувания на дълги разстояния, насочени предимно към младите хора и студенти, преустанови търговията си на борсата в петък и така постави 500 работни места в риск.   

В началото на месеца пък Hays Travel обяви, че ще съкрати 900 работници заради „червения списък“ на Великобритания. През последната седмица правителството промени правилата си за карантина за пътуване от страни, в които нарастващите случаи на коронавирус предизвикват безпокойство, добавяйки още 11 държави, включително Франция, Холандия, Австрия, Малта и Монако.

Преди това най-големият британски туроператор Tui заяви, че ще затвори 166 магазина на High Street във Великобритания и Ирландия, с което засегна до 900 работни места, в допълнение към плановете си, обявени през месец май, да съкрати около 8000 работни места в световен мащаб.

Асоциацията на туристическите агенти е изпратила официално писмо до финансовия министър Риши Сунак, в което се казва, че браншът се нуждае от допълнителна подкрепа насочена специално към туристическата индустрия.

В случай на второ напълно блокиране на икономиката, 96% от туристическите фирми на Острова съобщават, че вероятно няма да оцелеят.

 

Коментари: 0