Британските митници нямат достатъчно служители за криза при „твърд“ Brexit

Кралството не се страхува от „анархия“, ще разчита на интелигентни IT системи

Британските митници нямат достатъчно служители за криза при „твърд“ Brexit

Снимка: БТА

Британската митническа служба няма достатъчно персонал, за да се справи с допълнителните стресове, които се очаква да възникнат при евентуален Brexit без сделка. Това заяви в четвъртък Маргарет Уитби, служител на агенцията. По думите му обаче няма опасност от „анархия в Обединеното кралство“, предава Reuters. 

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) е насрочено за 31 октомври. Броени седмици по-рано все още няма сключено споразумение по развода, което да гарантира безпроблемна търговия след Brexit. 

Според Уитби необходимите инфраструктура и IT системи са налице, така че да се гарантира, че няма да са нужни допълни проверки на петте милиона камиона годишно, които прекосяват границата с Великобритания и които предоставят митнически декларации предварително. 

Тя обаче признава, че половината британски фирми, търгуващи с ЕС, не са готови за Brexit от 31 октомври и на пристанищата ще има опашки, ако камионите пристигнат без правилната митническа документация. 

„Ние във Великобритания признаваме, че в момента нямаме достатъчно митнически агенти, които да покрият очакваната нужда“, коментира Уитби на форум на френсикя бизнес под надслов „Brexit – Пригответе се!“. 

Тя все пак е уверена, че „няма да има анархия във Великобритания, ако напуснем ЕС без сделка на 31 октомври“.  

Обединеното кралство внедри системи за управление на трафика и лансира уеб сайтове, на които транзитните документи да се обработват преди пристигането на пристанището в Дувър или жп прелеза Eurotunnel.

Междувременно във Франция също се готвят за Brexit на 31 октомври, включително чрез компютъризирана „интелигентна“ гранична система. Службата в страната е наела и 500 нови митнически агенти, които да посрещнат евентуална криза на 1 ноември. 

Коментари: 0