Британските предприемачи настояват за ЕС

Преизбраният Дейвид Камерън обеща референдум

Британските предприемачи настояват за ЕС

Снимка: БГНЕС

180 ~ 2 мин. четене

Мнозинството британски предприемачи ще гласуват за оставане в ЕС в случай на референдум, увери директорът на федерацията на работодателите (CBI), като предупреди срещу евроскептичната реторика в страната, предаде агенция Франс Прес, цитирана от БТА.

Оставането в ЕС е "съвсем ясно в наш интерес", е заявил Майкъл Рейк, директор на федерацията и ръководител на телекомуникационния гигант British Telekom (BT) на ежегодната конференция на Конфедерацията на британската индустрия, която твърди че говори от името на 190 000 компании в страната.

Великобритания е изправена пред два избора, "един, при който рискуваме да изглеждаме като вглъбени в себе си, откъсвайки се от останалия свят. Другия, при който избираме отвореността към търговията, хората, инвеститорите и идеите, идващи от чужбина, което винаги е осигурявало британския успех", каза Рейк.

ЕС е от съществено значение за нашия национален просперитет. ЕС ни позволява да сме способни да конкурираме световни гиганти като Китай и Индия, добави той.

Британските бизнес среди са като цяло за оставане на страната в ЕС, но много от играчите от бранша пледират за реформа на европейските институции.

В Лондон експерти смятат, че излизането на Великобритания от ЕС ще накара много финансови институции да напуснат Великобритания. Пример е Deutsche Bank, с 9000 служители във Великобритания, която обяви, че обмисля последиците от евентуално напускане на ЕС от Великобритания и изтеглянето на някои от дейностите си при подобен сценарий.

Лидерът на лейбъристката опозиция Ед Милибанд също предупреди пред CBI за опасността от обещанието на преизбрания премиер Дейвид Камерън да организира референдум за принадлежността към ЕС до 2017г.

"Страна, която отправя все по-непоследователни искания, която се изолира все повече от своите партньори, е страна, която се е качила на ескалатора за изхода, без да знае как да слезе от него", заяви Милибанд. Той определи подобна възможност като "бедствие" и осъди "флиртуването" с тази идея. 
Подкрепи Economic.bg