„Лукойл“ откри комплекс за 2.5 млрд. лв. в Бургас

Това е най-сериозното вложение в страната ни до момента.

„Лукойл“ откри комплекс за 2.5 млрд. лв. в Бургас
4745 ~ 2 мин. четене

Модерен комплекс за преработка на тежки остатъци бе открит днес от „Лукойл Нефтохим“ в Бургас. Петролната рафинерия се нарежда сред най-добрите заводи в света. Инвестицията, която е направена е в размер 1.5 млрд долара. Това е най-сериозното вложение в страната ни до момента.

Официални гости на откриването бяха президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов, вицепрезидентът Владимир Некрасов, регионалният директор на компанията Валентин Златев, премиерът Бойко Борисов, търговки представители на руската федерация в България, представители от  руското посолство, както и италианският посланик за България Марко Контичели, кметът на Бургас и областни управители.

В построяването на комплексa са участвали 4 000 души, а оборудването е било доставено от 50 страни от целия свят. Основният изпълнител на проекта е компанията Technip - италианска компания, която е оперирала техническата част. Целият обект е бил изграден за около 3 години.

Комплексът за преработка на тежки остатъци се състои от основна инсталация за хидро крекинг на гудрон с мощност 2,5 млн. тона на година. Това дава възможност да се повиши дълбочинната преработка на горивата от 74% на 90%. По този начин се увеличава относителния дял на светлите горива.

По време на откриването Бойко Борисов, коментира, че комплексът е станал възможен благодарение на борбата с контрабандата и усилията на правителството са насочени в това не само да пълнят бюджета на държавата, но и да дават възможност за подобни големи инвестиции у нас. „Мога да поема ангажимент че този курс на правителството ще продължи и за напред“ допълни още той.

В новия комплекс ще се произвежда котелно гориво, отговарящо на действащите европейски стандарти, със съдържание на сяра под 1%. Това е един 8-те подобни комплекса в целия свят, а за построяването му са били монтирани 14 хил. т  метални конструкции и 12 хил. т проводи. Положени са 157 км. електричество и КИП кабели за монтиране на статично оборудване за 16 хил. т.

Подкрепи Economic.bg