Британският паунд падна след изявлението на Карни

Азиатските пазари с най-силната си седмица от април

Британският паунд падна след изявлението на Карни

Доларът нарасна спрямо еврото и паунда след два дни, в които бе на губеща позиция. Причина за поевтиняването на британската валута бе изявлението на председателя на Английската централна банка Марк Карни. По време на изявлението си Карни заяви, че вижда необходимост от повече стимули за британската икономика. Той каза, че от централната банка вероятно ще трябва да увеличат стимулите, след като страната шокира пазарите, гласувайки за напускане на ЕС.

Инвеститорите очакват понижение на основният лихвен процент, който в момента е 0.5 както и увеличение в размера на програмата за количествени улеснения. В момента тя възлиза на 375 млрд. паунда.

По време на вчерашната търговия британската валута се срина с 1.6% до 1.3207. По-късно обаче стерлинга успя да възстанови част от загубените си позиции, покачвайки се до 1.3340.

Еврото поевтина спрямо долара след появилите се съобщения, че от Европейската централна банка обмислят възможността за разхлабване на правилата за закупуване на облигации с цел да се осигури достъп до дългово финансиране след излизането на Великобритания от ЕС.

Единната валута падна до 1.1025, доближавайки дъното от миналия петък на 1.0909. По-късно обаче европейската валута успя да заличи част от загубите си, покачвайки се до 1.1110.

Доларът се представи силно и спрямо йената, поскъпвайки с 0.4 на сто до 103.23.

Доларовият индекс, който показва представянето на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути завърши тримесечието с ръст от 1.5%.


Понижение в доходността по облигациите

Доходността по американските облигации тръгна надолу след изявлението на председателят на Английската централна банка, че най-вероятно ще бъдат въведени допълнителни стимули. В Европа доходността по 10- годишните облигации на Италия и Испания се понижи до най-ниските нива от април 2015 година.

10- годишните британски дългови книжа се намаляха с 8.3 базисни пункта до 0.862%. Щатските книжа пък спаднаха с 5.3 базисни точки до 1.463. Вероятността през септември от Фед  да повишат лихвите е 0%, а за декември има шанс от едва 9.2%.

57.1% е вероятността от Английската централна банка да въведат допълнителни стимули на заседанието си през юли. А за август е 74.7%.


Златото записа най-силното си месечно представяне от февруари насам

Златото записа най-силното си месечно представяне от февруари насам след шока от излизането на Великобритания от съюза. Акциите, облигациите и валутите се понижиха след вота в Обединеното кралство, който се проведе на 23 юни. Златото, имащо статут на актив убежище се възползва от несигурността на пазарите и поскъпна до най-високите си стойности за последните две години. Металът успя да достигне 1358.20 долара за тройунция.

По време на вчерашната търговия благородният метал се търгуваше на нива от 1320.90 долара. Златните американски фючърси със срок на доставка през месец август се понижиха с около половин процент до 1320.60.

Запасите на най-големият борсово търгуван фонд за злато в света - SPDR Gold Trust, са нараснали със 131 тона през  последното тримесечие. Това е второ поредно тримесечие на ръст, което се случва за първи път от 2012.

Златото завърши месеца с 8.7% покачване като е на път да приключи първата половина на 2016 с ръст от 24.4%.

Среброто направи най-силното си тримесечие от почти четири години, след като нарасна с около 22%. По време на вчерашната търговия металът се търгуваше на нива около 18.76 долара за тройунция.

Платината нарасна с 2.3% до 1025.60 долара. Малко по-рано през деня металът достигна 1026.10 – най-високото ниво от 20 май. Паладият също бе на зелена територия, достигайки 5898.26 долара за тройунция. Това е най-силното му представяне от 13 май.

Петролът спадна с над 2 на сто, достигайки 48.40 долара за барел. Сорт брент поевтиня до 49.70 долара.


Ново повишение за капиталовите пазари

Доходността по американските и британските облигации се понижи до рекордни нива, след като председателят на АЦБ Марк Карни заяви, че централната банка вероятно ще въведе допълнителни стимули през  лятото.

В резултат водещите индекси в САЩ и Европа приключиха търговията на зелена територия. Водещият британски индекс FTSE 100 се представи най-силно, поскъпвайки с 2.3% до 6504 пункта. Най-слаб ръст отчете немският DAX 30, който се покачи с 0.7%.

На Уолстрийт водещите индекси също се оцветиха в зелено. S&P 500 нарасна с 1.4%, докато Dow Jones и Nasdaq увеличиха стойността си с 1.3 на сто.

Коментари: 0