Британският регулатор блокира сливането на Sainsbury's с Asda

Мотивите са, че потребителите ще бъдат ощетени

Британският регулатор блокира сливането на Sainsbury's с Asda

Снимка: Asda

796 ~ 1 мин. четене

Британският регулаторен орган за конкуренцията блокира сделката по придобиването на Asda (собственост на американската верига Walmart) от Sainsbury's. Договорената сделка е на стойност 7,3 милиарда паунда (9,4 милиарда щатски долара). Решението е огромен удар за групите супермаркети, които искаха да се обединят, за да изпреварят лидера на пазара Tesco.

Органът за конкуренция и пазари заяви в своя окончателен доклад в четвъртък, че сделката ще доведе до повишаване на цените в магазините, онлайн и на много бензиностанции във Великобритания.

Sainsbury's, Walmart и Asda заявиха, че взаимно са се съгласили да прекратят сделката.

Sainsbury's и Asda се споразумяха за сделката през април миналата година. Освен че новата обединена компания щеше да изпревари пазарния лидер Tesco, тя също щеше да даде на Walmart начин да излезе от Великобритания - един от най-слабите пазари на американския гигант в търговията.

Въпреки това в окончателния си доклад регулаторът е установил, че купувачите в Обединеното кралство ще бъдат ощетени, ако Sainsbury's и Asda се слеят.

В мотивите се посочва, че сделката ще доведе до значително намаляване на конкуренцията както на национално, така и на местно равнище.

Коментари: 0