Британците се запасяват с евро заради наближаването на Brexit

Страховете са от срив на курса и икономиката след 29 март

Британците се запасяват с евро заради наближаването на Brexit

Снимка: Pixabay

3869 ~ 1 мин. четене
Британците се запасяват с евро, тъй като оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз приближава. Продажбите на евро са се увеличили през ноември, декември и януари, сочат данни, цитирани от "Индипендънт".

Макар че цифрите показват, че британските апетити за почивка на континента не са намалели заради Brexit, те също могат да илюстрират страховете, че паундът може да се срине, ако Великобритания излезе от блока без сделка на 29 март.

Пощенски офис Travel Money, който обработва една от всеки 4 транзакции с чуждестранна валута, заяви, че през последните месеци е имало „силно търсене“ на евро.

През ноември и декември фирмата е продала с 5% повече евро, отколкото през същия месец на 2017 г., и с 3% повече през януари 2019 г. спрямо 12 месеца по-рано.

Въпреки че стерлингът остава устойчив срещу еврото през изминалата година, британците, които пътуват в Европа, се страхуват от срив, подобно на този след референдума през 2016 г., когато паундът се срина с 10% в рамките на няколко дни.

Нарастващото търсене на европейска валута през последните месеци може да се дължи на опасения, че ниският обменен курс може да се срине още повече, ако икономиката бъде засегната след 29 март.
Подкрепи Economic.bg