И Нова Зеландия обмисля „дигитален данък“ за Google и Facebook

Такава стъпка се канят да предприемат редица държави по света

И Нова Зеландия обмисля „дигитален данък“ за Google и Facebook
Нова Зеландия заяви в понеделник, че планира да актуализира законите си, така че да може да облага приходите на мултинационалните дигитални компании като Google, Facebook и Amazon, предава Reuters. Стъпката кореспондира с усилията на много държави да впримчат технологичните гиганти в данъчна мрежа. 

По думите на мин.-председателя Джасинда Ардърн кабинетът се е съгласил да обсъди как да се актуализира данъчната рамката на страната, за да се гарантира, че мултинационалните компании плащат справедлив дял. 

„Сегашната ни данъчна система не е честна по отношение на третирането на отделните данъкоплатци и начина, по който тя третира мултинационалните компании“, каза Ардърн пред репортери на пресконференция.

Силно дигитализираните компании като тези, които стоят зад социални мрежи, платформи за е-търговия и онлайн реклама, в момента печелят значително от потребителите в страната, без да носят данъчна отговорност, се казва в изявление. 

Стойността на трансграничните дигитални услуги в Нова Зеландия възлиза на около 2.7 млрд. новозеландски долара (1.86 щатски долара). Прогнозните приходи от данък върху цифровите услуги е между 30 и 80 млрд. новозеландски долара. 

Плановете на Нова Зеландия за допълнително данъчно облагане за дигиталните технологични компании следва тенденциите във Великобритания, Испания, Италия, Франция, Австрия и Индия, където настроенията са същите. В Австралия също се дискутира такава възможност. 
Коментари: 0