Борисов нареди на депутатите си да върнат преференцията

Ще има избори и за нов състав на Централната избирателна комисия

Борисов нареди на депутатите си да върнат преференцията
7192 ~ 1 мин. четене
След като само преди седмица по искане на ДПС и със съгласието на ГЕРБ преференциалният вот на практика беше убит от депутатите, днес, по нареждане на премиера Бойко Борисов, отново ще има промени в Изборния кодекс. С тях ще се върнат старите нива, при които партийните листи ще могат да бъдат пренареждани от гласоподавателите.

До решението за промени на промените се стигна след спешно заседание на Изпълнителната комисия, свикана от премиера Бойко Борисов. До вчера той беше извън България, а у нас темата придоби мащабни размери, а след изказване на Цветан Цветанов от събота стана ясно, че ако ГЕРБ не са се съгласили да вдигнат до невъзможни нива преференцията, вероятно е щяло да се върви към нови избори.

Не е ясно обаче дали исканото от Борисов връщане на старото ниво на преференцията ще мине в Пленарна зала. Не е ясно дали ДПС ще го подкрепи, а вчера БСП гласува депутатите на левицата да не влизат в парламента.

Депутатът от ГЕРБ обяви по време на днешната спешна среща, че ще бъде направена и друга променя, за която настоява левицата – ще има смяна на членовете на централната избирателна комисия (ЦИК). Депутатите от ГЕРБ и членове на правителството дълго обясняваха, че промени не трябва да има преди изборите, въпреки че мандатите на сегашните членове изтичат.

„Считаме, че не може да има избори в България по сегашната система. Ще се открие процедура по избор на нова ЦИК“, каза Георги Марков, цитиран от „24 часа“.
Подкрепи Economic.bg