Британците ще могат да живеят в държави от ЕС

Преговорите между Обединеното кралство и съюза започват през март

Британците ще могат да живеят в държави от ЕС
188 ~ 1 мин. четене

Стотици хиляди живеещи в чужбина британци ще получат правото да продължат да живеят в Европа след Brexit, след като повечето страни-членки на ЕС дадоха сигнали, че са готови на сделка за „реципрочни права“ с Обединеното кралство, съобщава The Telegraph.

Висши членове на правителството са информирали бизнеса, че само „неколцина“ от 27-те страни-членки на ЕС остава да се съгласят за очертаването на споразумения за реципрочни права за британските в ЕС и европейците живеещи на Острова след британското напускане на ЕС.

Правителството посочва, че все още няма сделка, но неформалното договаряне дава повод да се спекулира, че евентуалното споразумение може да бъде огласено на срещата на ЕС в Брюксел следващия месец.

Двугодишните преговори по развода на ЕС и Великобритания се очаква да започнат в края на март. На този етап няма яснота към какъв тип сделка се стреми кабинетът на премиера Тереза Мей. Само преди дни стана ясно, че правителството на Великобритания няма ясна стратегия за излизане на страната от Европейския съюз, както и за водене на преговорите. Големи различия съществуват между членовете на кабинета и до шест месеца едва ли ще бъде постигната единна позиция. Това се казва в паметна записка, изготвена за британското правителство от консултант, която е изтекла в британските медии.

Подкрепи Economic.bg