British Airways отменя стотици полети заради стачка

Пилотите излизат на стачка тази нощ

British Airways отменя стотици полети заради стачка

Снимка: БТА

Пилотите на British Airways ще започнат двудневна стачка в полунощ (в неделя срещу понеделник), вследствие на което се отменят стотици полети. Стъпката идва в рамките на продължаващия спор между служителите и компанията относно заплащането и условията на работа, предава BBC. 

На пасажерите бе заръчано да не отиват на летища. Според BA повечето са успели да намерят алтернативи. 

И превозвачът, и съюза на пилотите Balpa посочват, че са готови да стартират нови преговори. Независимо от това, повечето полети на British Airways от Великобритания в понеделник и вторник са отменени. 

Сегашната стачка идва, след като през юли пилотите на британската авиокомпания отхвърлиха предложението за увеличение с 11.5% в рамките на идните три години. Профсъюзът настоява, че сега, когато финансовите резултати на British Airways са се подобрили (компанията мака IAG отчете ръст на печалбата от 9% през миналата година), те също трябва да усетят върху себе си това. 

Според BA пилотите вече получават заплати от световна класа. Авиокомпанията вярва, че предложението за заплащане е „справедливо и щедро“ и че ако е достатъчно добро за кабинния екипаж на BA, наземните служители и инженерите, чиито синдикати са го приели, трябва да бъде достатъчно добро за пилоти.

Изчисленията на авиокомпанията сочат, че след три години, когато вече заплащането ще е с 11.5% по-високо, капитаните на полети ще вземат по над 200 000 британски лири годишно, включително добавките. 

Коментари: 0