БСК: Само 1% от фирмите имат интерес към антикризисните мерки на ББР

За близо една трета те са неприложими

БСК: Само 1% от фирмите имат интерес към антикризисните мерки на ББР

Снимка: Pixabay

684 ~ 2 мин. четене

Едва 1% от фирмите в България са проявили интерес към антикризисните мерки, финансирани по линия на Българската банка за развитие (оборотни кредити до 300 000 лв.). Други 4% все още проучват програмата, а за 27% тя е неприложима. Това показват междинните резултати от годишната анкета на Българската стопанска камара.

Такива данни изнесе председателят на работодателската организация Радосвет Радев по време на онлайн среща с министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Междинните данни от анкетата на БСК идват, след като по-рано стана ясно, че държавните програмите през ББР се оказват неефективни. В хода на днешния разговор стана ясно, че към момента ББР е сключила договори с 8 банки-партньори, има 874 потвърждения за кредити на стойност 113 млн. лв. от общо 500 млн. лв. разполагаем ресурс.

Новото е, че от мерките през ББР ще могат да се ползват вече и големи предприятия. Увеличени са и праговете за кредитиране: за МСП – до 1 млн. лв., а за големи предприятия – до 2 млн. лв. ББР предоставя гаранция в размер на 80% на всеки потвърден кредит.

На срещата участваха и представители на Фонда на фондовете. Според представителите на БСК мерките по линия на ФнФ засега остават непознати за голяма част от бизнеса, като очакванията са за бързо адаптиране и разясняване на инструментите.

Що се отнася до мерките по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“:

  • По мярката „3/10“ (безвъзмездна полощ за микро- и малки предприятия от 3 до 10 хил. лв.) до момента са одобрени 21 190 проектни предложения и са разплатени 172.7 млн. лв. Ускорено се работи по нотификацията за допълнително наддоговаряне за фирмите, които са били отхвърлени, поради непредставяне на документ/и. 
  • По процедурата за средните предприятия (30-150 хил. лв.) стана ясно, че до една седмица приключва техническата и финансова оценка, след което още седмица ще е необходима за окончателно становище. След това всички спечелили кандидати ще бъдат поканени за сключване на договор и ще им бъде предоставен срок от 30 дни за представяне на документи. След изтичане на този срок, в рамките на две седмици, ще бъдат сключени договорите.

До края на месеца предстои да стартират и две нови процедури на Министерството на икономиката:

  • До десет дни се очаква отваряне на процедурата за ликвидна подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за 2019 г. Срокът за кандидатстване ще бъде 20 календарни дни. Положителното за бизнеса е, че средствата ще бъдат изплатени веднага при сключване на договора, авансово, в пълен размер. 
  • В момента се подготвя и процедурата за адаптиране на дейността на МСП в условията на коронавирус и се очаква тя също да стартира до края на м. ноември, след ксоето в срок от 30 календарни дни ще може да се кандидатства по нея.
Подкрепи Economic.bg