Букурещ ще е домакин на новия център за киберсигурност на ЕС

Нито един български град не е попаднал в листата на кандидат градовете

Букурещ ще е домакин на новия център за киберсигурност на ЕС

Снимка: Unsplash

Букурещ ще бъде домакин на новия Европейски център за компетентност в областта на киберсигурността, съобщава Politico. Решението е взето на гласуване в сряда, на което повечето държави членки подкрепиха столицата на северната ни съседка.

За домакинството кандидатстваха още Брюксел, Мюнхен, Варшава, Вилнюс, Люксембург и Леон в Испания. Дипломатите избраха Букурещ с 15 гласа, като на финала румънската столица се състезаваше с белгийската.

Нито един български град не е попаднал в листата, според информацията на Politico.

Бъдещият център за високи технологии ще разпределя европейското и национално финансиране за проучвания в областта на киберсигурността. Задачата му ще е да управлява фондове от бюджета на ЕС за R&D, включително около 2 млрд. евро по програма „Цифрова Европа“. Но и още много други на фона на фокуса на блока върху дигитализацията.

Центърът няма да бъде официална агенция на ЕС, но се очаква да осигури десетки работни места в Букурещ – той ще стартира с около 30 и впоследствие ще стигнат до 80. Очаква се това да спомогне за стимулиране на бизнеса на местните компании за киберсигурност и да укрепи репутацията на Румъния в киберпространството.

Румъния все още не е домакин на агенция на ЕС, което според изданието е изиграло положителна роля за избора на локация за новия център. Освен това страната може да се похвали с третото си място в класацията на блока по отношение на заетите в IT сектора жени.

Коментари: 0