„Булгаргаз“ предложи нова и по-ниска цена на газа за август

Предложената тарифа след актуализацията е в размер на 18.67 лв./MWh

„Булгаргаз“ предложи нова и по-ниска цена на газа за август

След като през юли предложи поскъпване на цената на природния газ за август, сега „Булгаргаз“ изготви и внесе в Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) актуализирано предложение за по-ниска тарифа.  

Предложената тарифа след актуализацията е в размер на 18.67 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), която е по-ниска с 2.25% или с 0.43 лв./MWh в сравнение с утвърдената за юли, обясняват от дружеството.  

На 10 юли дружеството внесе заявление за утвърждаване цена на природния газ за август 2020 г. в размер 19.52 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. 

Актуализацията идва, след като работна група на КЕВР предложи на „Булгаргаз“ цената за август да бъде съобразена със стойността на спотовия компонент към 31.07.2020 г. В допълнение към това предложение, на 23.07.2020 г. в дружеството беше получено писмо от Регулатора с искане за предоставяне на отчетни ценообразуващи елементи, които към момента на внасяне на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД – 10.07.2020 г. не са били известни.

Коментари: 0