Всяко училище наесен ще превключва към е-обучение при нужда

Учебната година ще стартира присъствено

Всяко училище наесен ще превключва към е-обучение при нужда

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1236 ~ 1 мин. четене

Длъжни сме да започнем новата учебна година присъствено, въпреки пика на заразени. Така е по цял свят. Ще имаме готовност и всяко училище ще има план да се превключва към обучение в електронна среда. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю за Nova в събота. 

Той изтъкна, че нито една образователна система не е готова да осигури реален достъп при онлайн обучение, като основните ограничения са в електронните устройства, не в интернета. Вълчев очерта и наличието на морален проблем – част от родителите не искат да закупуват устройства на децата, защото нямат отношение към онлайн образованието. 

Самото преминаване към онлайн обучение, по думите му, ще отнема 4-5 дни. Всяко училище ще действа по собствени си план, а ролята на Министерството на образованието ще е да дава препоръки за това как да се случват нещата, така че да се спазват определени мерки. 

Вълчев обясни, че ако има 1-2 болни деца от един клас, към дистанционна форма ще преминава само този клас. Ако обаче са повече и от различни паралелки, цялото училище ще прехвърли обучението си онлайн. За анализа на обстановката ще помагат епидемиолози, с участието на които ще се преценява казуса на съответното учебно заведение със заразени деца. Според министъра училищата са „относително безопасна среда“, а и вече има натрупан опит с детските градини.

Подкрепи Economic.bg