Бургас купува 56 електробуса за близо 78 млн. лв.

Финансирането е по европрограма

Бургас купува 56 електробуса за близо 78 млн. лв.

Снимка: Бургасбус

И Бургас след столицата ще купува електрически автобуси с цел подобряване на качеството на въздуха. Общинското дружество „Бургасбус“ е обявило търг за закупуване на 56 нови електрически автобуса на стойност 78 млн. лв с ДДС. В поръчката е включено и допълнено оборудване, с което машините да бъдат максимално внедрени в електронните системи на превозвача.

Така голяма част от градския транспорт на Бургас ще бъде модернизиран и промяната ще бъде видима за гражданите. Старите автобуси на дружеството, които са около 10-12 годишни ще обслужват извънградските линии.

Търгът е разделен на три обособени позиции. Първата е за 15.6 млн. лв. без ДДС и е за доставката на десет 18-метрови електрически автобуса. Втората – за 36.6 млн. лв. за 34 броя 12-метрови електробуси, а третата – за 12 броя 9-метрови електрически автобуса на стойност 12.12 млн. лв.В оценката най-важно ще бъде качеството като 60% включват енергийни разходи, гаранционни условия и срокове, батерии, зарядни станции и технически характеристики.

Проектът за намаляване на вредните емисии, по който возилата ще бъдат закупени, се финансира от ЕС по Оперативната програма „Околна среда“ 14-20. Крайният срок за подаване на офертите от заинтересованите доставчици е 31 октомври.
Коментари: 0