Google притесни регулаторите с новия си протокол за криптиране

Има вероятност технологичната компания да си осигури нечестно предимство при събирането на данни за потребителите

Google притесни регулаторите с новия си протокол за криптиране

Снимка: Pixabay

Плановете на Google да започне да използва нов интернет протокол за криптиране са предизвикали опасения сред американските антимонополни регулатори, според които това би дало на компанията нечестно предимство пред конкурентите , пише Wall Street Journal.

Разследващите от правосъдната комисия към Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса) искат да знаят дали Google ще използва някаква част от данните, събрани през новия протокол, за търговски цели. Те са изпратили на технологичната компания писмо, с което искат повече информация относно решението ѝ, за да прецени „ дали да приеме или насърчава” въвеждането на новия протокол.

Стандартът, наречен DNS-over-HTTPS, цели да подобри неприкосновеността и сигурността в интернет чрез криптиране на трафика, възпрепятствайки способността на хакерите да пренасочват потребителите към измамни сайтове. Google планира другия месец да започне изпробването на новия протокол с потребителите на браузъра Chrome.

Неприкосновеността на личните данни напоследък е гореща тема, тъй като потребителите все повече започват да осъзнават колко много данни са събрали за тях технологичните компании. Facebook все още се възстановява от миналогодишния скандал, в който стана ясно, че британската компания Cambridge Analytica е изтеглила личните данни на 87 млн. души без тяхното разрешение.

Но новият стандарт за криптиране би могъл да повлияе на конкуренцията между интернет компаниите, като голяма част от кабелните и безжични оператори може да загубят достъп до ценните за тях DNS-данни за сърфирането на потребителите. Така Google би имала нечестно предимство по отношение на данните за навиците на клиентите.
Коментари: 0