Българи са разработвали шпионския софтуер „Пегас“

Журналисти, правозащитници, бизнесмени, политици и адвокати от цял свят са били шпионирани чрез приложението

Българи са разработвали шпионския софтуер „Пегас“

Снимка: Крипто клауд/Twitter

3326 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Шпионският софтуер "Пегас", който е в основата на мащабното подслушване на мобилни устройства в цял свят, е създаден в България, Кипър и Израел. Това стана ясно от отговор на разработчика на програмата NSO Group до британския вестник The Guardian.

"NSO Group взима насериозно етичните съображения, регулирана е от режимите по експортен контрол на Израел, Кипър и България и продава само на проверени клиенти на правителството“, пишат от компанията до изданието.

Световните медии вече съобщиха, че журналисти, правозащитници, бизнесмени, политици и адвокати от цял свят са били шпионирани от израелски софтуер, продаван на авторитарни правителства. Разкритието дойде след разследване на Washington Post, Guardian, Mond и още 14 медии. Разследването на световноизвестните медии е базирано на изтекъл списък с 50 000 телефонни номера на т.нар. лица от интерес за клиентите на израелската компания. Нейният софтуер може да извлича съобщения, снимки, имейли и информация за разговори, както и да активира микрофоните на  смартфони с различни операционни системи. Имената на политиците в списъка ще станат ясни през следващите дни. Той включва и над 180 журналисти на водещи световни медии.

През август миналата година е бил затворен кипърският клон на компанията. От NSO Group са обяснили това с преструктуриране на бизнеса. Бивши нейни служители от Кипър са заявили, че тя има още една база, която се намира в България. Става дума за Circles Bulgaria, собственост на кипърски гражданин. През май 2019 г. неправителствената организация Access Now е сигнализирала властите в България и Кипър, призовавайки ги да обърнат внимание на износа на компанията поради злоупотребите с технологията на NSO Group.

В нея се твърди, че фирмата отхвърля „фалшивите твърдения“ относно нея и нейните клиенти. Компанията добави, че е продавала софтуера само на проучени правителствени клиенти и че технологията  е помогнала за предотвратяването на тероризъм и сериозни престъпления. Основателят и изпълнителен директор на компанията Шалев Хулио изразил своето притеснение и обещал да разследва информацията.

По-рано през деня бе обявено, че анализът на изтеклите данни показва, че клиенти на компанията са били 10 правителства - Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и ОАЕ, които са въвеждали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора.

Според разследването тези правителства и различните им държавни агенции са имали възможността да поемат контрола над телефон, заразен с „Пегас“. Израелската фирма е под медиен прицел още от 2016 г., когато бе обвинена, че е помогнала за шпионаж над дисидента Джамал Кашоги от ОАЕ, убит по-късно от службите за сигурност на ОАЕ в Турция.

Сред подслушваните са репортери, редактори и ръководители от CNN, "Ню йорк таймс", "Ал джазира", "Льо монд", "Ройтерс" и др. 

Телефонният номер на убития през 2017 г. мексикански репортер на свободна практика Сесилио Пинеда Бирто беше намерен в списъка. Телефонът му никога не е намерен - така че не е възможно да се установи чрез съдебен анализ дали е бил заразен, пише "Гардиън". Бирто е сред най-малко 25 мексикански журналисти, очевидно избрани за наблюдение за период от две години. Именно Мексико е държавата, която според анализа на данните, е избрала най-много номера - над 15 000. Мароко и ОАЕ са избрали повече от 10 000 номера.

Подкрепи Economic.bg