България иска да доставя газ и от Израел

Двете страни започват да си сътрудничат в енергийния сектор

България иска да доставя газ и от Израел

Снимка: Pixabay

580 ~ 1 мин. четене

България ще проучва варианти за бъдещи доставки на природен газ от Израел. Тази възможност ще се разглежда в рамките на подписан Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката между ресорните министерства на двете страни, одобрен днес от Министерски съвет.

Страната ни ще има възможност за бъдещи доставки на тръбен и на втечнен природен газ конкретно през газовия интерконектор Гърция-България, финализирането на който обаче вече се бави няколко години и по предпоследните срокове ще е готов през 2021 г.

„Задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Израел в областта на енергетиката се обуславя от приоритетите на нашата страна за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ“, пише още в решението.  

Други въпроси, които ще се проучват са защитата на енергийната инфраструктура срещу физически, електромагнитни и киберзаплахи, проучването и добива на природен газ и други въглеводородни енергийни ресурси, но не се дават подробности за тях.

Според документа страните следва да насърчават бизнеса от двете държави да разширява инвестициите и търговията в енергийния сектор.

Подкрепи Economic.bg