„България първа ще излезе от пандемията“

Министър-председателят поиска ремонтът на магистрала „Тракия“ този път да се направи както трябва

„България първа ще излезе от пандемията“

Снимка: МС

4187 ~ 2 мин. четене

Маса народ прекара ковида. Първи ще излезем от пандемията! Ваксинираме усилено, работниците работят, получават възнаграждения и хранят семейства.

Такава прогноза за развитието на кризата направи министър-председателят Бойко Борисов, докато инспектираше ремонта на автомагистрала „Тракия“ в 16.5-километровия участък между връзката за автомагистрала „Марица“ и п.в. „Чирпан – изток“ (от 168-ми до 184-ти км).

„Имаме повишение на доходите минимум с по 10% на година, като прибавим това, което даваме и на пенсионерите, това са милиарди, които влизат директно в портфейла на всеки българин“, каза още премиерът, като многократно изтъкна, че страната ни има подсигурени пари за всички дейности за години напред и хората трябва да са спокойни.

„Ние сме държавата с най-нисък бюджетен дефицит - 3%. Имаме прекрасен министър на финансите. С най-ниския външен дълг сме и е гарантирано, че след изборите, независимо какво е правителството, няма да спре инвестиционната програма на държавата“, заяви Бойко Борисов.

Както обикновено и по врем на тази инспекция премиерът не пропусна да отбележи, че усилено се работи по ключови инфраструктурни проекти за страната ни – „Хемус“, „Струма“, „Тракия“, интерконектора с Гърция, както и някои важни пътища в Северозапада.

Конкретно за ремонта на автомагистрала „Тракия“ той поиска този път да се направи качествено.

Искам да го изпипате и да го направите както трябва, а не да минат две-три години, да дойде някой и да каже: „Това го направи Борисов“. Направете го, стабилизирайте го, като минат хората, да им е кеф", заръча Борисов на строителите.

В момента се ремонтират 16.5 от общо 52 км от автомагистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора, които са на вълни. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) многократно отлагаше ремонта на въпросния участък, което принуждаваше пътуващите по магистралата да спазват ограничение на скоростта от 90 км/ч в продължение на повече от две години. През есента на 2020 г. най-накрая ремонтните дейности започнаха, но с напредването на реконструкцията нейната цена ставаше все по-висока и по-висока.

По думите на Борисов в момента не се извършва ремонт, а се строи нова магистрала. Освен всичко друго от АПИ обещаха да бъде поставена мантинела, която не позволява дори на тирове да преминат през нея.

Очаква се ремонтът на 16.5-километровия участък да приключи до края на март. След което реконструкцията на магистралата продължава с другите 23 км след Чирпан – на изток до пътния възел за Стара Загора.

Подкрепи Economic.bg