България вероятно влиза в „зеления списък“ на Великобритания

Ако това стане, завръщащите се туристи от България във Великобритания няма да подлежат на 10-дневна карантина

България вероятно влиза в „зеления списък“ на Великобритания

Снимка: Unsplash

1624 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Британски медии съобщиха, че България ще бъде поставена сред страните, които най-вероятно ще влязат в „зеления списък“ за пътувания на Великобритания. Правителство ще добави нови държави, които са безопасни за пътуване. Очаква се това да стане в четвъртък.

Ако наистина бъде прието такова решение, пристигащите във Великобритания от дестинации в „зеления списък“ няма да подлежат на карантина. Така българският туризъм ще може отново да разчита и на британците. 

Вестник Evening Standard се позовава на анализатора Робърт Бойл, който е бивш директор на отдела за стратегии на IAG – компанията майка на British Airwaves. Той прогнозира, че тази седмица 12 държави, сред които и България, могат да бъдат поставени на по-ниско равнище на риск от зараза с коронавирус, съобщава БТА.

Останалите държави са Австрия, Германия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Швейцария.

Всъщност „зеления списък“ на Великобритания посочва безопасни дестинации за пътуване. Хората, пристигащи от тях, не са длъжни да спазват 10-дневна карантина. След падане на ограничението се очаква засилен интерес към традиционните туристически дестинации като Италия, Испания, България и други.

Припомняме, че най-големият туроператор, който традиционно води британски туристи в България, отмени цялата си чартърна програма до страната до края на юли. Това стана заради ниския брой ваксинации, които се правят у нас и заради това, че страната ни е поставена в „жълтия списък“ на Великобритания, което означава, че е опасна дестинация за пътуване. Всички, които се връщат във Великобритания подлежат и на карантина.

Подкрепи Economic.bg