Част от доставчиците на Apple и Tesla спират производство в Китай

До това се стигна, след като страната наложи нови по-строги политики за потребление на енергия

Част от доставчиците на Apple и Tesla спират производство в Китай

Снимка: Unsplash

1576 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Част от доставчиците на Apple Inc. и Tesla Inc. преустановиха производството си в някои китайски фабрики за няколко дни, за да се съобразят с по-строгите политики за потребление на енергия в страната, предава Reuters. По този начин обаче излагат веригите за доставки на риск в пиковия сезон за електронни стоки, коментират анализатори пред медията.

Дотук се стигна, след като ограничените доставки на въглища в Китай и засилването на стандартите за емисии предизвикаха свиване в тежката промишленост в няколко региона, което доведе до забавяне на темповете на икономически растеж на страната.

Доставчикът на Apple – Unimicron Technology Corp – късно в неделя заяви, че три от неговите дъщерни дружества в Китай са спрели производство от обяд на 26 септември и това ще продължи до полунощ на 30 септември, „за да се спазва политиката на местните власти за ограничаване на електроенергията“. Тайванският производител на печатни платки заяви, че не очаква значително въздействие от тези мерки, тъй като други заводи ще съставляват производството, но не изключи възможността за лоши бъдещи сценарии.

Eson Precision Ind Co Ltd, филиал на тайванската Hon Hai Precision Industry Co Ltd (Foxconn), в изявление обяви, че спира производство от неделя до петък в съоръженията си в китайския град Куншан.

Concraft Holding Co Ltd, доставчик на компоненти за високоговорители за iPhone на Apple и който притежава производствени предприятия в град Суджоу, заяви, че ще спре производството си за пет дни до обяд в четвъртък и ще използва инвентара за задоволяване на търсенето.

Производителите на чипове United Microelectronics Corp (UMC) и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd заявиха пред Reuters, че няма влияние върху техните китайски заводи.

„Понастоящем фабриката на UMC Hejian в Суджоу работи с пълен капацитет“, каза тайванската фирма, чиито клиенти са Qualcomm Inc.

Подкрепи Economic.bg