Пътните строители отново заплашват с протести

Според Браншова камара „Пътища“ зимното поддържане на пътната мрежа отново е под въпрос

Пътните строители отново заплашват с протести

Снимка: Красимир Свраков

572 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Пътните строители може да възобновят протестите си на територията на цялата страна. Те бяха спрени след среща с премиера Стефан Янев и създаването на работна група, която трябваше да търси решение за дължимите от АПИ над 800 млн. лв. към за вече извършени дейности. Тогава стана ясно, че и зимното поддържане ще бъде подсигурено, тъй като депутатите от 46-ия парламент гласуваха 100 млн. лв. в актуализацията на бюджета. Браншова камара „Пътища“ обаче сигнализира, че АПИ все още не е възложило такива дейности.

Така реално подготовката за зимния сезон е спряна. Камарата предупреждава, че ако до 1 октомври не се осигурят средства за фирмите, ще стане технологично невъзможно да се осъществи адекватна подготовка.

Създадената работна група не работи достатъчно интензивно, посочва в писмо до медиите Камарата. Тя трябва да проведе заседание утре, на което да бъдат търсени решенията за проблемите на бранша. Браншът е категоричен, че ако няма успех при преговорите, отново ще има национален протест в сряда.

У нас остава впечатлението, че нейната цел не е да е ефективна, а предлагайки неприемливи /и лишени от правно основание и логика/ варианти, да прехвърли бъдещите неблагополучия върху пътните строители.“

От Камарата посочват, че от 5 месеца не се извършва никакво текущо възлагане на дейности по поддържане на пътищата в нормално експлоатационно състояние. И още – пътната агенция не обявява нови поръчки за проектиране, надзор и строителство. Текущата и бъдеща дейности по основни ремонти и ново строителство е спряна, защото АПИ не подписва договори с избрани изпълнители от проведени обществени поръчки.

Самият председател на Пътната агенция инж. Ивайло Денчев предупреди в средата на август, че има риск от подобно замразяване на пътни обекти заради изразходвания бюджет на агенцията

Peгиoнaлният миниcтъp Koмитoвa, ĸaĸтo и бившият финaнcoв миниcтъp Aceн Bacилeв искаха сaнĸция oт пapлaмeнтa, ĸoятo дa пoзвoли paзплaщaнeтo на дължимите пари към фирмите. Toвa oбaчe нe ce cлyчи. Зa дa ce нaмaли нaпpeжeниeтo мeждy ĸoмпaниитe и вeдoмcтвoтo, Koмитoвa пoиcĸa в бюджeтa зa 2022 г. дa бъдaт зaлoжeни 1.5 млpд. лв. – тoлĸoвa, ĸoлĸoтo ca xapчeни пpeз пocлeдни 4 гoдини. Πo-гoлямa чacт oт пapитe ca били ocигypявaни c пocтaнoвлeния нa Mиниcтepcĸи cъвeт, a пътнaтa aгeнция e нaдcĸaчaлa в пъти пpeдвидeния cи гoдишeн бюджeт.

Подкрепи Economic.bg