Петков и Василев имат план, с който да спасят гласовете на ДБ

Подозренията са, че ГЕРБ изчакват кандидата за президент на десницата, за да го подкрепят, ако се окаже многофункционален

Петков и Василев имат план, с който да спасят гласовете на ДБ

Снимка: БТА

10213 ~ 3 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова

Интригата около новия проект на Кирил Петков и Асен Василев – бивши министри в първия служебен кабинет на Румен Радев, е напът да поеме в нова посока. В рамките на тази седмица предстои подписване на следизборно коалиционно споразумение между „Продължаваме промяната“ и партиите на протеста – „Демократична България“ и „Изправи си. БГ! Ние идваме!“. Такива покани наистина има, заявиха през Economic.bg политици от двете формации.

Ще се води разговор как да се конструира бъдещото мнозинство в Народното събрание, което очевидно се оказа проблем в предишните издания“, каза през Economic.bg Арман Бабикян от ИБГНИ.

На срещата се очаква да се изясни още веднъж и към какви точно избиратели са се насочили Петков и Василев, макар разговори вече да е имало в тази посока.

Заявките на Петков за сътрудничество с ГЕРБ и ДПС при опредени условия, каkто и демонстрираната всеядност на „Продължаваме промяната“ към политическия спектър, без дясното и територията на ИБНИ, е с психологическа цел да успокои партиите на промяната, че няма да взима електорат от тях, смятат наблюдатели.

Тези послания са важни, защото освен че трябва да сформира правителство в следващия парламент, се очаква от десните и подкрепа за Румен Радев на втория тур, ако има такъв, защото той стана лице на промяната и подкрепи десните в разрушаванеto на модела „ГЕРБ“ и реформа в съдебната система, която да ограничи правомощията на главния прокурор. Ако обаче Петков и Василев, които се смятат за президентски хора, „източат“ твърде много електорат от десните партии, тази подкрепа може и да е под въпрос.

Вече имаше среща между Петков и Христо Иванов, а лидерът на „Да, България“ обяви, че подкрепят формацията на двамата бивши служебни министри, защото виждат в тях съмишленици. Петков пък даде заявка, че проектът му е по-скоро популистки и не се цели в полето на десните, а иска с десни инструменти да привлича леви избиратели, както и други. Независимо от заявките на лидера на „Продължаваме промяната“, че дясното е за ДБ, а лявото за ИБГНИ, а те ще се насочат към център-ляво, прогнозите са различни.

Истината е, че очакванията са да вземат много гласове от разочарованите избиратели на "Има такъв народ", както и от десницата“, коментира Бабикян.

Играта очевидно е сложна и още по-сложна ще стане, ако десните издигнат многофункционален кандидат за президент. Опасенията са, че ако той е силна фигура, може да бъде харесан от ГЕРБ, които не бързат да обявят кандидатурата си, а така шансовете на Радев за втори мандат ще намалеят.

„Нали разбирате, че ние не можем да забраним на електората на ГЕРБ да гласува за наш кандидат“, коментираха политици пред Economic.bg ситуацията. От друга страна те си дават сметка, че Румен Радев се е превърнал в лицето на промяната по време на протестите.

Очаквания и страхове

Протестните партии смятат, че влизането на формацията на Петков и Василев, която се възприема като негласно подкрепена от президента, има и положителна страна и това е даването на шанс за съставянето на кабинет с тяхно участие. Такъв не беше създаден в последните два парламента, защото ИТН, ДБ и ИБГНИ не можаха да се разберат, а БСП не беше припозната за техен партньор. Негативът е, че с отказа на Петков и Василев за общи листи, ГЕРБ ще си върне първото място, което означава, че партиите на статуквото могат да си направят кабинет, ако БСП реши да се присъедини към тях. Досега левицата не бе броена като част от промяната, а с няколкото си гласувания, включително и по отношение на съдебната реформа, още повече си разклати позицията в това пространство.

Изчисленията в партийните централи са, че не е изключено да се повтори и патовата ситуация от предишните два парламента, което означава, че служебен кабинет може да ни управлява до април догодина.

Отказът на Петков и Василев да влезем в общи листи намали възможността да вземем повече гласове заедно, но те искат да се конструират в политическото пространство и ние уважаваме това решение“, коментира Христо Иванов от ДБ.

На същото мнение е и Атанас Атанасов, лидер на ДСБ. Така смятат и в ИБГНИ.

Дали „Продължаваме промяната“, която даде заявка, че повтаря модела на НДСВ, ще вкара нова култура в политиката, е филм, който предстои да гледаме. Може да се окаже римейк на опитите на царя да убеди хората, че няма ляво и дясно, а може и да е шанс за прокарване на реформи, които хората поискаха на протестите. Във всеки случай е тестване на влиянието на един такъв проект.

Подкрепи Economic.bg