Германия е в очакване на своята Тройна коалиция

По думите на Олаф Шолц избирателите ясно са показали на консерваторите на Ангела Меркел, че е дошло време да отидат в опозиция след 16 г. на власт

Германия е в очакване на своята Тройна коалиция

Снимка: БТА

420 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Германските социалдемократи (СДП) обявиха днес, че ще започнат процеса за съставяне на тройна коалиция. Това е първата им възможност да ръководят правителство на Германия от 2005 г. насам, след като вчера спечелиха с малка разлика парламентарните избори, предаде Reuters.

Кандидатът на социалдемократите за канцлер Олаф Шолц посочи, че има за цел да изгради коалиция със "Зелените" и Либералните свободни демократи (СвДП), като настоя, че германците са гласували да изпратят консерваторите на Ангела Меркел в опозиция след 16 години на власт.

"Това, което виждате тук, е много щастлива СДП", заяви 63-годишният Шолц пред ликуващи привърженици в централата на партията си в Берлин, стиснал китка червени и бели цветя.

Избирателите много ясно си казаха думата. Те укрепиха три партии – социалдемократите, Зелените и СвДП. Това е ясният мандат, който гражданите на тази страна са дали – тези три партии трябва да съставят следващото правителство", каза още той.

Според предварителните резултати СДП печели 25.7% от гласовете, изпреварвайки консервативния блок ХДС/ХСС на Ангела Меркел, който печели само 24.1 на сто от гласовете. Зелените събраха 14.8%, а СвДП имат 11.5% подкрепа.

Възстановяването на СДП бележи колебливо съживяване за лявоцентристките партии в някои части на Европа след избирането на демократа Джо Байдън за президент на САЩ през 2020 г. Норвежката лявоцентристка опозиционна партия също спечели изборите по-рано този месец.

Шолц, който беше финансов министър в отиващата си "голяма коалиция" на Меркел, заяви вчера, че се надява да договори коалиция преди Коледа. Но неговият опонент от Християндемократите Армин Лашет, настоя, че все още може да се опита да състави правителство, въпреки че доведе консерваторите до най-лошия им изборен резултат в тяхната история.

Меркел, която не се стремеше към пети мандат като канцлер, ще остане на поста по време на коалиционните преговори, които ще определят бъдещия курс на най-голямата икономика в Европа.

Германските акции поскъпнаха в понеделник, като инвеститорите бяха доволни, че подкрепящата бизнеса СвДП изглежда ще се присъедини към следващото правителство, докато крайнолявата "Ди Линке" не успя да спечели достатъчно гласове, за да бъде смятана за коалиционен партньор.

"От гледна точка на пазара би трябвало да е добра новина, че лявата коалиция е математически невъзможна", коментира Йенс-Оливер Никлаш, икономист от LBBW, добавяйки, че другите партии имат достатъчно общи неща, за да намерят работещ компромис.

Личностите и министерските позиции вероятно ще бъдат по-важни в крайна сметка от политиките", допълни той.

Партиите ще започнат да общуват помежду си днес за възможни съюзи в неформални разговори.

Зелените и СвДП заявиха късно снощи, че първо ще разговарят помежду си, за да търсят области на компромис, преди да започнат преговори със СДП, или с консерваторите.

Ако Шолц успее да сформира коалиция, бившият кмет на Хамбург ще стане едва четвъртият канцлер на СДП след Втората световна война и първият, откакто Меркел пое поста от Герхард Шрьодер през 2005 г.

Ако Шолц успее да договори споразумение със Зелените и СвДП, Зелените могат да осигурят външния министър, както направиха с Йошка Фишер в предишния си двустранен съюз със СДП, докато СвДП желаят Министерството на финансите.

Подкрепи Economic.bg