Signal и Telegram чупят рекорди на гърба на WhatsApp

Чат приложението на Facebook загуби доверието на потребители си заради новите си политики

Signal и Telegram чупят рекорди на гърба на WhatsApp

Снимка: Pixabay

6722 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Изтеглянията на чат приложенията Signal и Telegram достигнаха рекордни нива за сметка на WhatsApp. Потребителите започнаха да се отдръпват от услугата, собственост Facebook, заради промяна в правилата за използването ѝ. Това породи остри критики и в публичното прострснство се появиха призиви за миграция към алтернативни платформи. 

Недоволство срещу WhatsApp

Приложението Signal е било инсталирано около 7.5. млн. пъти по света в дните между 6-10 януари, сочат данните на Sensor Tower. Статистикта обхваща общия брой инсталирания през Apple App Store и Google Play. А ръстът е забележителен и невиждан досега – регистрирани са 43 пъти повече сваляния спрямо предходната седмица.  

По-познатата апликация Telegram пък е била инсталирана 6.5 млн. пъти по света в рамките на същия период.

Внезапен бум

Засиленият интерес към двете приложения идва, след като WhatsApp обяви актуализация на своите политики за поверителност на 4 януари. От 2016 г. приложението споделя определени данни с Facebook, но след предварително „потвърждение“ от ползвателите, които имаха правото да натиснат и бутона „отказвам“. С новите промени обаче вече не става дума за опция, а за принуда.

Потребителите имат на разположение срок до 8 февруари, за да се съгласят с новите политики на WhatsApp и да предоставят данните си и на Facebook. В противен случай няма да могат да използват чат услугата. 

Компанията майка няма да има достъп до съдържанието на разговорите, които си остават криптирани. Тя обаче ще получава информация за телефонни номера, местоположение, данни от лични документи и транзакции.

„Тези актуализации не засягат поверителността на съобщенията, които са изпратени до приятели или семейство. Актуализацията ще включва промени, свързани с бизнеса и осигурява допълнителна прозрачност относно начина, по който събираме и използваме данни“, заявиха от WhatsApp.

От компанията посочиха, че данните, които споделят с Facebook, ще се използват за „подобряването на инфраструктурата, насърчаване на безопасността и подобряване на услугите“. Идеята е те да послужат за разработването на нови персонализирани функции и съдържание.

След като от компанията обявиха намеренията си, главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск призова последователите си в Twitter да „използват Signal“. Това, от своя страна, доведе до объркване, което изстреля акциите на грешна компания с над 5000% нагоре

Въпреки успехите на Signal и Telegram от WhatsApp заявиха, че не се притесняват от възможността да останат без потребители.

„Това е твърде крайно твърдение. Предполагам, че ще има хора, които ще използват и други приложения, но това не означава, че ще спрат да използват WhatsApp“, коментира Адам Блекър, вицепрезидент по анализите в Apptopia.

Подкрепи Economic.bg