Чешкият премиер е потресен от ситуацията около сделката за ЧЕЗ

Ръководството на CEZ трябва да обясни на Надзорния съвет продажбата на българските си активи

Чешкият премиер е потресен от ситуацията около сделката за ЧЕЗ
10298 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Потресен съм от това, което се случва в България. Премиерът Бойко Борисов заяви, че цялата сделка се разследва от различни органи. Но не разбирам настоящата ситуацията. Това заяви пред Lidové noviny (LN) чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш, който е и собственик на изданието. Той коментира темата със сделката между CEZ и малко известната пазарджишка фирма "Инерком България", собственост на Гинка Върбакова, за придобиването на дружествата от групата на ЧЕЗ.

Ръководството на енергийната компания CEZ, която е мажоритарна собственост на чешката държава, ще трябва да обясни на Надзорния съвет продажбата на българския си активи на „Инерком“, каза премиерът, добавяйки, че ръководителите на CEZ са били критикувани за действията им на Балканите още от самото начало, тъй като се смята, че сделките им са неблагоприятни, непрозрачни и странни.

По думите на Бабиш главният изпълнителен директор на CEZ Даниел Бенеш трябва да обясни на Надзорния съвет това, което се случва. Премиерът казва още, че от самото начало е бил уверяван, че това е прозрачен процес с ясен и добре познат колега. Въпреки това, според Бабиш, ситуацията хвърля отрицателна светлина върху сделката.

Бабиш подчертава, че CEZ не е изцяло собственост на държавата, поради което ситуацията не може да бъде напълно решена от нея. „Вие знаете, че в миналото се опитахме да предотвратим продажбата на активи в сделката с CEZ Písnice. CEZ тогава не уважиха опита ни и, повече или по-малко, тази компания прави това, което иска. CEZ е държава в държавата“, каза той. Държавата чрез Министерство на финансите притежава около 70% от акциите на CEZ.

CEZ подписа договор за продажба на българските си активи с безизвестната в сектора „Инерком“ на Гинка Върбакова. Сделката е предмет на одобрение от българските регулаторни органи.

Върбакова в няколко телевизионни интервюта отрече, че фирмата ѝ има политическа подкрепа. Тя също така подчерта, че „Инерком“ е спечелила парите за сделката на стандартна основа, макар че не уточни коя банка ще финансира покупката на ЧЕЗ.

Според информацията на LN Българска банка за развитие (ББР) отрича да е давала гаранции за кредити на "Инерком", както и да се е съгласила да рефинансира дългосрочния инвестиционен заем на CEZ, взет през 2016 г. от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Стойността му е 116 млн. евро.

"Ако някой е дал на Надзорния съвет на CEZ невярна информация, това би било голям проблем, а аз ще съм много неприятно изненадан. Действията на CEZ в България не са печеливши“, казва още Бабиш.

Коментари: 0