Chevron прекратява проектите си в Полша

Несигурните печалби са накарали компанията да се откаже от добив

Chevron прекратява проектите си  в Полша
3677 ~ 2 мин. четене

Основната американска енергийна компания Chevron Corp обяви, че ще спре да проучва за шистов газ в Полша, съобщава Reuters. В официално съобщение на корпорацията се посочва, че причината за решението са рязко намалелите печалби заради спада на нефтените цени.

Exxon Mobil , Total и Marathon Oil също спряха проучванията си за шистов газ в Полша през последните три години.

Цените на петрола обаче не са единствената причина за крайната мярка. Проучванията са отменени също заради занижените оценки на перспективите, трудността за пробиване, геоложките условия, а някои мениджъри от петролната индустрия са се оплакали от голяма несигурност на държавното регулиране от страна на полските власти.

Така Chevron съкращава капиталовложенията си за 2015г. с 13% или до 35 млрд. щатски долара. От компанията също отбелязват спад в печалбата си за последното тримесечие на миналата година до 3.5 млрд. долара, което е 30% по-малко в сравнение с миналогодишните данни за този период.

Сериозни препятствия компанията среща също и в Румъния, където Chevron е активна енергийна фирма. Премиерът Виктор Понта заяви през ноември миналата година, че държавата най-вероятно не разполага с находища на шистов газ, въпреки големите усилия от страна на Chevron и държавата да открият такива.

Няколко правителства в Източна Европа посрещат намеренията на Chevron с голям ентусиазъм, защото в тях виждат своята независимост от вноса на енергийни продукти от Русия. Става дума именно за Полша, Румъния и Литва, които са почти изцяло зависими от руските доставки.

Въпреки това страните от Източна Европа вече работят по диверсифициране на доставките чрез други средства, а именно увеличаване на вноса на втечнен природен газ от страни като Катар, както и разработване на по-добри връзки с газопроводната система на Западна Европа.Подкрепи Economic.bg