Човекът, който стои зад снощния опит за преврат в Турция

Бившият командир на ВВС ген. Акън Йозтюрк е издал заповедта за операцията

Човекът, който стои зад снощния опит за преврат в Турция
4352 ~ 2 мин. четене

Бившият главнокомандващ на военновъздушните сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет – полковник Хакан Каракуш, са основните лица, които стоят зад опита за преврат в Турция, съобщава CNN Turk.

Йозтюрк бе назначен за главнокомандващ на турските ВВС през август 2013 г., а през август 2015 г. се пенсионира.

CNN Turk информира, че група войници са предупредили миналата година Генералния щаб на турската армия за възможността Йозтюрк, за когото се твърдяло, че има връзки с мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, да направи опит за преврат.

Телевизията посочва, че генералът е трябвало да присъства снощи на сватба в Истанбул на дъщерята на високопоставен военен. На сватбата са били поканени всички високопоставени служители на военновъздушните сили. Не е присъствал само Акън Йозтюрк.

Според информация на телевизията Йозтюрк е издал заповедта в 22:00 снощи за започването на операцията в Анкара.

Междувременно стана ясно, че 2745 съдии са отстранени в Турция заради опита за преврат, съобщи Reuters, като се позова на решение на Висшия съвет на съдиите и прокурорите.

Турският парламент заседава извънредно днес, часове след като сградата беше атакувана от танкове и хеликоптери. Заседанието е предавано пряко по държавната телевизия.

От президентската институция публикуваха предупреждение, че във всеки момент може да се има нов опит за въстание.

Голям митинг в подкрепа на Ердоган е насрочен за днес на площад „Таксим” в Истанбул.

По последни данни над 260 души са убити, а над 1440 са ранените при сблъсъците в Анкара и Истанбул снощи. Във всичките 81 провинции на Турция се провеждат арести и разследвания срещу предполагаеми поддръжници на опита за преврат.

Подкрепи Economic.bg