Чуждите инвестиции в България – с 40% надолу

Продължава тенденцията вложенията да са основно под формата на заеми към българските дружества

Чуждите инвестиции в България – с 40% надолу

Снимка: Pixabay

1840 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България към октомври са с 40% по-малко спрямо предходната година. Данните на Българската народна банка (БНБ) показват още, че те са основно под формата на заеми, дадени от компаниите майки на дъщерните им дружества тук, докато създаването на капитал не само че не се увеличава, но и има разпродажба на активи от страна на международни фирми.

Общо за първите десет месеца на годината чуждестранни дружества са инвестирали в България 666 млн. евро, докато за същия период на миналата година са били вложени 1.21 млрд. евро. Трябва да се има предвид, че БНБ прави регулярни тримесечни ревизии на данните, което значи, че и числата за тази година ще бъдат актуализирани догодина, вероятно нагоре.

От данните по вид на инвестициите се вижда, че продължава тенденцията вложенията да са основно под формата на дългови инструменти. Това представляват заеми от страна на компаниите майки към българските дружества, като парите се използват както за разширяване на бизнеса, така и за оборотен капитал, но при всички положения трябва да се върнат или кредиторът да конвертира заемите си в капитал.

Тази тенденция не е непременно негативна, но тя подсказва, че липсват нови инвеститори, които да навлизат на нашия пазар. Изключение правят големите сделки, като тази за Vivacom, която бе финализирана през юли. Тази сделка е отчетена от БНБ но нетният ѝ ефект е нулев за статистиката. И преди покупко-продажбата телекомът беше чуждестранна мажоритарна собственост, и сега остават такава – на United Group. Разликата е, че около 900 млн. евро преминава от графа „Дялов капитал“ в „Дългови инструменти“.

Така в края на десетия месец на годината инвестициите в капитал са на минус с 1 млрд. евро, а заемите са 1.23 млрд. евро. Реинвестираната печалба е общо 460 млн. евро.

По-рано днес икономическият министър Лъчезар Борисов се похвали пред премиера Бойко Борисов, че по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани проекти на стойност над 1 милиард лева, което е рекорд за последните 6 години.

„Постигаме рекорд по линията на привличане на инвестиции по време на криза. Сертифицираните проекти са 34. 17 от тях са във високотехнологично производство и услуги“, посочи министърът. С тези проекти се разкриват нови 4500 работни места, което в сравнение с 2019 г. е почти два пъти повече.

 

Подкрепи Economic.bg